Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

120 ГОДИНИ БОРБА
ЗА ОБЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ

С концерт с участието на Володя Стоянов, танцов ансамбъл "Мездра" и градски хор "Орфей" към читалище "Развитие" беше отбелязана 120 годишнината на ВМРО във Враца.

На 23 октомври 2013 година отбелязваме 120-та годишнина от основаването на Вътрешната македоно-одринска революционна организация. На този ден в Солун, шестима млади български патриоти, в пълното съзнание за риска, който поемат, обединяват усилията на многобройните вече дружества в организация, наречена Български македоно-одрински революционни комитети. Д-р Христо Татарчев, Дамян Груев, Иван Хаджиниколов, Петър Попарсов, Андон Димитров и Христо Батанджиев високо ценят най-светлите идеали на Възрожденската България, на несбъднатото българско обединение.
Целта е ясна: автономия за Македония и Одринско; средствата - революция морална и с оръжие, а член може да бъде всеки българин, който не е компрометиран с нещо нечестиво. Идеали, прокламирани от Каравелов и Левски, Ботев и Стамболов, от устава на БРЦК и прочутите "Записки..." на Захари Стоянов.
Скоро в борбата ще се включат нови самоотвержени дейци: Пере Тошев, Христо Матов, Гьорче Петров и "душата" на Огранизацията Гоце Делчев. Благодарение на него, ВМРО се превърна в огромна въоръжена сила, която в продължение на няколко десетилетия беше най-мощното съпротивително движение в Европа, за ужас на турските тирани и по-сетнешните сръбски и гръцки окупатори.
Само за десет години, Вътрешната организация извървя славния път към своята Голгота - Илинденско-Преображенското въстание. По териториален обхват то няма равно на себе си на Балканите. С призива "хиляди пъти по-добре смърт, отколкото скотски живот" въстанаха българите от Черно море и Тракия, до Охрид и Албанските планини. Стотиците сражения, хилядите жертви и десетките хиляди бежанци в свободна България са славната и мъчителна страница на тази героична епопея. И до днес със своя бепримерен подвиг блестят имената на Пито Гули, Яне Сандански, Васил Чекаларов, Борис Сарафов, Георги Кондолов.
Крахът на въстанието, размирните години преди и след Хуриета, белязани с вътрешни борби и разделения не спират порива към свобода на поробените ни братя от Македония и Тракия. Неустрашимата воля на войводата Тодор Александров събира в един юмрук разпокъсаните сили на Организацията в годините на Балканските и Първата световна войни и непосредствено след националните катастрофи.
В трудните следвоенни години изгрява звездата на младия и безкомпромистен водач Иван Михайлов.
120 години по-късно ние, днешните българи, сме длъжни да продължим борбата за обединение, защото България не е просто географско понятие. България е там, където живее дори и един българин. България е държавата на българския дух.

Красимир Богданов
председател на Областния комитет на ВМРО обл. Враца
 

  


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM