Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ДЕНЯТ НА НЕЗАВИСИМОСТТА

      
      
      
      

С възстановка на обявяването на независимостта на България във Враца, в която взеха участие и артисти от Врачанския театър, беше отбелязан 22 септември. В навечерието на празника, пред паметника на загиналите във войните ("Лъвчето") при жп гарата, се състоя тържество. С тържествено шествие, което тръгна от площада пред сградата на Общината в 17 ч. на 21 септември гражданите се отправиха към паметника. Шествието се предвождаше от знаменосци с националния флаг, духовата музика към Читалище "Развитие" и мажоретки с гвардейски униформи.
В словото си кметът на Община Враца инж. Николай Иванов заяви:
"В навечерието сме на една от големите исторически дати, свързани с утвърждаване на българската държавност в новата следосвобожденска епоха - 22 септември 1908 година, Денят на обявяване независимостта на България!
Отминали са епохалните събития, които трасират не само пътя към свободата, но и бурното развитие на свободна България и нейния суверенитет - Освободителната руско-турска война, Съединението на Княжество България и Източна Румелия, Сръбско-българската война.
Всички те бележат едно голямо, уникално начало в новата българска история, утвърждават националното самочувствие на българина, неговият висок боен дух, себеотрицание, патриотизъм.
България много скоро привлича погледите на страните от Европа и света като държава на бурно икономическо и политическо развитие, достатъчно силна да отстоява новите си позиции на Балканите и в междудържавните отношения.
Княз Фердинанд и правителството са готови и за следваща стъпка - отърсване от васалната зависимост от Османската империя и отвоюване на пълен държавен суверенитет!
И това е сторено - убедително, със самочувствието на истински стопани на своята страна, на държавници и управленци.
На 22 септември 1908 г. в църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Велико Търново княз Фердинанд възторжено обявява манифеста за независимост, министър-председателят Малинов със същото самочувствие го оглася пред множеството, събрано на хълма Царевец. Европа и светът са известени за актът на българските държавници, за окончателното възкръсване на една нова, независима България! Високата порта, Русия, Великите сили избягват възможните нежелани конфликти и скоро намират дипломатическо решение на въпроса.
Вероятно днес, прелиствайки страниците на историята, свързани с Деня на независимостта, неволно ще потърсим съпоставка с предходните бурни и величави събития до 1908 година, както и след това - Балканската, Междусъюзническата, Първата световна война... Всеки може сам да си даде отговор доколко една история е силна и с какво и доколко едно събитие е голямо, уникално и с какво. Историята не може да се прекроява и за щастие днес имаме всички основания да бъдем горди с делото на нашите предци - владетели и държавници, обявили независимостта на България. Те не толкова механично подменят думата княжество с царство, колкото дават окончателния облик на родината ни като свободна и независима.
Първите десетилетия на ХХ век изправят Европа пред неочаквано тежки изпитания, пред кризи в междудържавните отношения. Военните конфликти чертаят мрачните краски на тези отминали времена, а малка България, с цената на много усилия и жертви, успява да ги преодолее и да запази своя суверенитет. Българските воини и пълководци бранят родината си достойно, храбро, мъжествено. Низ от победи по бойните полета доказват това и днес, в навечерието на Денят на независимостта, ние сме тук, пред паметника на загиналите във войните - наши съграждани, храбреците от Враца и Врачанско, за които свободата и независимостта на Родината са поставяни преди личната свобода, дом, семейство.
Чест и слава на тези бойци и пълководци, на тяхната саможертвеност и подвиг!
Нека бъдем достойни за голямото дело на българските държавници, което възроди държавната независимост и я отстояваше в бурни и трудни времена!"
Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на загиналите във войните.
 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM