Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

НОВИ ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ
ЩЕ СЕ СТРОЯТ ВЪВ ВРАЦА

Изграждане на пет нови детски площадки във Враца е предвидено през следващата година и половина. Това обяви на пресконференция кметът инж. Николай Иванов. През тази година, по проект "Красива България", в зона на Стария пазар бе изградена детска площадка, която напълно отговаря на изискванията на Наредбата за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Високите изисквания на наредбата ще бъдат спазени и при петте нови детски площадки. Такива ще има в новия парк в жк "Дъбника" и в кв. 146 в същия жилищен комплекс, в парк "Хижата", в жк "Медковец" и в района на Медковско дере. Площадките са предвидени по проекта "Враца - привлекателно място за живеене". На площадките ще са монтирани детски съоръжения за различни възрастови групи. Ще са разположени в паркови пространства и заедно с тях ще се обособят спортни зони с места за активен спорт и уреди за фитнес на открито. В парковата зона в района на Медковско дере - от бул. "2 юни" до бул. "Васил Кънчов" ще бъде изграден полигон за екстремно колоездене, отговарящ на европейските стандарти.
Темата за детските площадки във Враца стана особено актуална след премахването на една от тях, която се намира до магазин "БИЛЛА". Новите изисквания на цитираната наредба са причината от ръководството на търговската верига да разпоредят демонтирането й, се посочва в тяхно официално писмо, изпратено до кмета на града. "На този етап изграждане и поддържане на нова детска площадка, съобразно актуалните норми не е възможен вариант за "БИЛЛА Недвижимости" ЕООД, поради значителния размер на необходимите средства за това" - се посочва в писмото. Община Враца ще предложи нов вариант за благоустрояването на тази зона, след формиране на идеи и решение на експертен съвет.
"Привеждането на съществуващите детски площадки в града в състояние, което да отговаря на всички изисквания на наредбата, е един труден за решаване въпрос. От една страна едва ли в България има град, в който да има достатъчно детски площадки. Много тежки са изискванията към новите съоръжения, но безспорно те са обективно обословени, защото по-важно от здравето и живота на децата няма. Старите детски площадки не отговарят на изискванията. Ако премахнем шоково всички, ще лишим децата от възможност да има зони, в които да играят. От другата страна е рискът от това, че те в голямата си част са неотговарящи на изискванията, което не означава, че са на 100 % опасни. Това, което ще направим, е да компенсираме с изграждането на нови детски площадки. В същото време ще търсим и възможност за привеждането на някои от старите във вид, според изискванията, а други ще премахнем" - коментира кметът инж. Николай Иванов. Изграждането на една нова детска площадка, която отговаря на изискванията, е около 15 000 лева.


 

 

  


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM