Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ПОЧИНА ДИМИТЪР ГОЧЕВ

Театърът загуби един от значимите си творци. На 70-години, след кратко боледуване, в Берлин почина българският театрален режисьор Димитър Гочев.
Димитър Гочев е роден на 26 април 1943 г. в Първомай. В началото на 60-те години заминава за Източен Берлин и учи ветеринарна медицина в Хумболтовия университет, после се прехвърля във факултета по театрознание.
Първата му постановка е на пиесата на Хайнер Мюлер "Женска комедия".
До 1986 г. работи в театрите на Плевен, Монтана, Русе, Враца, в театър "София" и Бургас. Режисьорският му дебют в България е с "Когато гръм удари" на Пейо Яворов през 1972 г.
Във Врачанският театър Димитър Гочев поставя: през сезона 1980/81 г. -"Доходно място на Ал. Н. Островски и "Хитрините на Скапен" от Молиер; през сезона 1981/82 г. "Емилия Галоти" от Лесинг и "Четвърта-пета степен по скалата на Рихтер" от Кольо Георгиев; през сезона 1983/84 г.- "Максималистът" на Станислав Стратиев.
От 1986 г. живее в Германия и работи за най-добрите театрални сцени в страната (Кьолн, Дюселдорф, Хамбург, Хановер, Бохум) и немскоезичния свят - Базел, Грац, Виена. През 1991 г. за постановката на Стриндберговата "Госпожица Юлия", му е присъдено званието "режисьор на годината".
Успех му носят постановките на "Чайка", "Войцек", "Едип цар" "Крал Лир", "Дон Кихот", "Виридиана" по едноименния филм на Луис Бунюел и "Буре барут" на Деян Дуковски.

Поклон пред светлата му памет! 

 

  


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM