Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

17 СЕПТЕМВРИ -
СВ. МЧЦИ СОФИЯ, ВЯРА, НАДЕЖДА И ЛЮБОВ

Българската православна църква днес чества деня на св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и се отдава почит на добродетелите, който ни крепят – вярата, надеждата, любовта и мъдростта..
София означава мъдрост. На този ден българската столица чества своя празник.
Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла една благочестива жена – християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Семейството не криело своята вяра и я изповядвали открито. За това било докладвано на император Адриан, който заповядал да ги доведат веднага при него.
Когато застанали пред владетеля, всички присъстващи се изумили от спокойствието на жените: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета останали непреклонни.
Тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките страданията на децата си. Неиздържали и на изтезанията, момичетата умират, а императорът разрешил на София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе.
Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери.
Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.
На този ден по традиция се отбелязва българския ден на влюбените.
На трапезата задължително се слага питка и грозде.

Имен ден празнуват: София, Сока, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо и Любен.

Честит празник на всички именници! 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 


 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM