Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ВРАЧАНСКИЯТ ТЕАТЪР НА ФЕСТИВАЛИТЕ
"ЕхРоntо" и "Ристо Шишков"

Драматично-кукленият театър във Враца започна с летящ старт 75-ия си творчески сезон. Трупата представи на фестивалните сцени в три европейски страни две от продукциите си. Преди дни актьорите и техническият персонал се завърнаха във Враца, а за успeха и отзивите след представленията на "Столовете" от Йожени Йонеско и "Боб" от Елин Рахнев в Словения, Сърбия и Македония разказва директорът на театъра Анастас Попдимитров:
"Това беше 20-ото юбилейно издание на фестивала "ExPonto" в словенската столица Любляна. Фестивалът протече при много сериозна конкуренция и изключителен интерес от страна на европейската театрална общност. Бяха селектирани две български постановки - моноспектакълът на Мая Новоселска "Едно малко радио" на режисьора Теди Москов и "Столовете" от Йожени Йонеско, в което играем с Йоана Поповска."
Международниятг фестивал "ExPonto" е едно от най-значимите театрални събития в Европа. Той е характерен с това, че се провежда на много сцени в Любляна, оборудвани с добра техника и предлагащи много възможности на актьорите и авторите на качествен театър. Има и друго специфично за този фестивал, допълва Анастас Попдимитров: "На този фестивал няма и никога не е имало жури, а оценяването на спектаклите се реализира от публиката, която на влизане получава талончета с числа от 1 до 5, а на излизане зрителите пускат в урните зачеркнатото число със своята оценка за представлението. Това предполага една характерна специфика на фестивала в Любляна, където публиката не харесва какво да е и не си пада по евтини забавления. В крайна сметка на първо място се класира Мая Новоселска с оценка 4.7, а ние със "Столовете" останахме на една десета зад нея, т.е. получихме 4.6 от публиката. Хубавото е, че при толкова силна конкуренция първите две места бяха заети от български актьори. Аз приемам тази класация като един сериозен успех на международния театрален пазар в Европа."
На връщане от Словения, трупата премина през Сърбия, където също представи спектакъла "Столовете". В Македония ДКТ - Враца презентира в два града "Столовете" и "Боб" от Елин Рахнев. Първата спирка от турнето в югозападната ни съседка е на сцената в Битола:
"Там участието ни беше по-скоро на гастролен принцип, като част от завършващия техен летен Шекспиров фестивал. Фестивалът в Битола е по-скоро като вернисаж, като показване на спектаклите, при което няма оценяване от жури, но въпреки това двата наши спектакъла бяха посрещнати с огромен интерес.
В Струмица на фестивала "Ристо Шишков" взехме две награди. Едната беше дадена от критиката, която оцени високо "Столовете" и "Боб", без да ги разделя. Това отличие е признание, защото във фестивала участваха 18 постановки, половината от които не бяха от Македония. Международното жури пък даде голямата награда на дуета ни с Йоана Поповска, което беше най-сериозната награда в Струмица."

Анастас Попдимитров направи изводи от турнето в чужбина: "Мисля, че едно изключително успешно турне с положителни и дори хвалебствени отзиви от страна на колеги и на публика за това, което правим. Успяхме да докажем, че Враца има много силен театър, който прави сериозна за европейските представи продукция, която е конкурентноспособна по цял свят. А това е много важно както за Враца, така и за България!"
Директорът на врачанския театър открехна съвсем леко завесата и назова най-близките събития, които ще се случат тази есен:
"В края на месец октомври ще отбележим 75-годишнината на театъра със специален спектакъл, който вече се подготвя. След което ще се движим по програмата, която сме подготвили - ще имаме сериозно присъствие на международни режисьори, които ще готвят постановки във Враца. До края на годината ни чакат още пътувания за фестивали из Европа. През новата година - участия в поне 5 фестивала, единият от които е чак в Канада… Изобщо чака ни един амбициозен и напрегнат юбилеен сезон."
 

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM