Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

Димитри ИВАНОВ

Писмо от "България" 1

КРИСТАЛНОТО КЪЛБО

"Нерде Шам, нерде Багдад", казваше баба ми. Шам е друго име на Дамаск, най-старият град на земята, ако не броим мъртвите градове. Например Ур в Месопотамия на река Ефрат. Развалините са в Ирак до град Насирия. Бяхме там с Томски, преплувахме Тигър и Ефрат, където се сливат в Шат-ел-Араб; газихме кал и тиня на влизане и излизане от широката река. На брега стърчи вкаменено изсъхнало дърво.

- Ябълката на Адам и Ева в райската градина - припомни ми Томски написаното в брошурата.

- Ега ти рая - казах, чудейки се как да се почистя от тинята. В нея имало животинки, проникващи в тялото и причиняващи страшната болест билхарзия, но на нас колко ни е акълът. Нищо не ни стана.

От Ур е най-старият законник на света, по който Урковците управлявали урсуците и уруспиите. Англичаните даже основен закон, написана конституция нямат, а Ур е мъртъв. Ще ни затрие ли нашето патологично законодателстване?

Поглеждам в кристалното кълбо. Оле-ле-ле! Видях градове, царства и държави, изчезнали поради закони, незачитащи природата и съвестта. Нов кабинков лифт над Банско, а? А на 14 юни 2013 г. в българския парламент 116 урсуци и уруспии гласуваха Делян Пеевски да е шеф на ДАНС. Той щял да е много урсуз, като го насъскат. Потресох се и още се треса.

Маугли, храненикът на вълците, се потресъл от "човешката глутница". "Книга за джунглите" на Киплинг навремето я преведе, и то добре, Христо Радевски, който после написа за партията стихотворение, че тя е права дори когато греши. С него ме запозна Лозан Стрелков. Искаше ми се да питам Радевски как е права, когато греши, но не посмях. Сега не бих питал - САЩ сгрешиха за оръжията в Ирак и пак са прави; и за Сирия са прави.

С мои приятели си правехме викторина. Колко пари залагаш, че ще стане така? Аз пък слагам толкова пари, че няма. Хубава игра беше, залозите оставаха непокътнати при нас, не както при тотото. Който познае, черпи, така че печелехме всички. Сега казвам, че крилатите ракети няма да полетят към Сирия. "А дано, ама надали", пее ми баш сега един по радиото.

Световната шахматна дъска, както казваше Бжежински. Не е точно шах, могат всички да загубят. Сирийците със сигурност: досега 360 хиляди убити и изчезнали. Бягат. С един милион деца.

Мизата не е детска игра, не си играят на морални ценности нито Русия, нито САЩ; ако беше за "демокрация", САЩ отдавна да са ударили Саудитска Арабия, емирствата. Оръжие продават, лакомят се за газ и петрол.

Благодаря ви за участието в разговора на масата Гео, Капитан Немо, Лилош и 2pee за нагледното показване на газовото находище под Сирия, Ливан, Израел и Средиземно море http://saprotiva.org/bitkata-za-resursi-syria/. На някои форумци ще им просветне, ако видят картите чрез този линк.

Но аз не знам дали въпросните залежи наистина превишават залежите в Сибир и ще снижат голямата зависимост на Европа от руския газ. Забавлявах се с писмото до редактора на "Файнаншъл таймс" кой с кого е и против кого е в района. Линк към него не посочвам, понеже предполагам, че сме го прочели всички, които сме на нашата маса, която не е кръгла като масата в замъка Камелот на крал Артур, а е като една много дълга елипса. Осмелявам се да твърдя, че нещата стоят ето как:

Владимир Путин каза: Не е невъзможно Русия да участва във военна операция в Сирия.

Аз твърдя, че е невъзможно, понеже Путин постави две условия. 1. Да има решение на Съвета за сигурност при ООН, иначе един "дозиран US наказателен удар" ще е агресия. 2. Да има яснота кой е употребил боен газ.

Виждам и причина номер 3, поради която Русия няма да участва в свалянето на Асад. Просто няма да я допуснат. Там има газ и петрол.

В US Конгреса държавният секретар на САЩ Джон Кери го питали има ли бойци на "Ал Кайда" в Сирия и Кери казал "не". US разузнаването знае, че в Сирия действа групировката "Фронт на Ал Нуср", подразделение на "Ал Кайда". Джон Кери сгреши. Не защото излъга, а щото беше много плитка лъжата му; Путин мигом я изобличи. Не беше шахматна клопка, а грешка на Кери. Но да речем, че САЩ като комунистическата партия са прави дори когато грешат, както "сгрешиха" за оръжията за масово поразяване в Ирак.

Шахматната клопка е другаде. Според друга експертиза (не тази в Хага) използваният в Сирия боен газ съдържа компоненти, издаващи неговия неиндустриален, самоделен произход. Съдържа подръчни изходни материали, което уличава най-малко една групировка на ислямски главорези.

За което Путин мълчи. Защо? Подозирам го, че иска да получи нещо срещу мълчанието си. Дали то не е свързано с "причина номер 3"?

Разиграват всякакви ходове на световната шахматна дъска. Забавна е позицията на президента на Турция Ердоган.

Тя е като на войнствения US републиканец Маккейн. Млад красавец бил Маккейн, когато станал US Navy pilot, свалили го, когато бомбардирал Ханой, като военнопленник издържал, отказал да се покае, за да го пуснат предсрочно, после в САЩ загуби от Буш и Обама в избори, но е военен герой, Маккейн не иска символични, половинчати наказателни удари срещу Сирия, а да се отиде докрай и да бъде свален Асад. Ердоган поиска същото, макар да знае, че през турската граница е пренасян самоделен зарин. Ердоган позира като Маккейн. Като няма да се отиде докрай, Турция що да участва?

Позицията на Ердоган е като позицията на Пена, дето Вуте й казал: Слезни от крушата, да та онодим ма, - а Пена - Ух, па ти ,бре. А Вуте - Няма, ти само ми слезни, - а Пена, - Е, като няма, що да слизам бре?

В Сирия поисках да отида навремето като преводач на "Техноекспортстрой", че да взема някоя пара; образованите сирийци знаеха френски. Положих изпити, всичко беше наред. Шефът ми Стрелков каза - Няма да отиваш, тука ще стоиш, ще станеш журналист. - Не ща, искам да съм преводач. И в БТА съм преводач, и в Сирия ще съм преводач. Той, член на ЦК на БКП, позвъни по "петолъчката" и бях отрязан за Сирия. По-късно отидох, смесих се с млади жени и мъже от Израел и САЩ. Аз съм с две леви ръце, а те ме обявиха за гениално сръчен, щото правех радиоточките да млъкват. Първата молитва на мюсюлманите "фаджр" е преди зори. Като гръмне по радиоточката викът на мюезина, ти се стряскаш от сладък сън и почваш твърде нехристиянски да псуваш. Аз, наясно как строи "Техноекспортстрой" - контактите и щепселите на елмрежата и на радиоточката еднакви, а напреженията различни, и като ги размениш, радиоточката в стаята ти казва "Пук!" и онемява. Строители мърлячи. Онзи ден чух, че новопостроеният мост над Дунав бил без велосипедна алея. Пак строители мърлячи.

После бях в Сирия с Нидал Алгафари, който е сириец и ми каза, че му липсвал повикът на мюезина от минарето. Нидал много ми помогна; аз френски, английски, но друго си е да говориш местния език. Пък и никого не познавах там. Но не щеш ли, от рецепцията на хотела ми позвъниха: търсели ме момчета, които ме познавали. Оказаха се от Сърница в Родопите. Научили, че съм в Сирия, милите, искали да си поговорим. Мъчно им било за родния край. Трогнах се. Що щете тук, бре? Изучавали ислям. Горките, дано не са ги направили шахиди. Щото има ги всякакви - сунити, шиити алауити, уахабити и салафити. Нидал ме иронизираше: Джимо е специалист по исляма. А той, понеже печалбар пада, аз му виках Нидал финикиеца. Щото финикийците били на брега на Ливан и Сирия и измислили финикийските знаци; сори, господа евреи, не вие.

Знам аз. Нерде Шам, нерде Багдад. И шам фъстък знам, pistachio. Върви с уиски. Когато няма водка и хайвер, естествено. В старите броеве на Reader's Digest ще намерите следната истинска история - A First Hand Experience - написана от капитан на кораб от US Navy. Срещнали се със съветски кораб (САЩ и СССР бяха съюзници през войната), поздравили се с флагове, не знам сегашните моряци учат ли сигнализацията с флагове. US капитанът спуснал лодка, пратил на съветския капитан пури и уиски, моряците се върнали с водка и хайвер. На другия ден US капитанът се учудил защо екипажът му недоволства - in the ship's mess hall the men are grumbling - This bloody blackberry jam smells of fish, тоя отвратителен конфитюр от къпини мирише на риба.

Ако сега се срещнат край Сирия кораб от US Navy и руски кораб, какво ще стане?

Нищо няма да стане. Няма да се черпят взаимно. Ще се дебнат и шпионират с радари, сонари и с не знам какво. Но в Сирия има да става по-лошо.

Що Франция се така настърви да помага на САЩ да ударят Сирия? И Англия се настърви, но премиера Дейвид Камарън го торпилираха в парламента, където май не са урсуци и уруспии като българските парламентаристи. Настървиха се, щото са стари колонизатори. С несимпатичен "reckord", както каза Бжежински. Иска им се САЩ да треснат Сирия, а те после да претендират за трохите, които САЩ ще им оставят (виж точка 3 в това писмо). Както има евъргрийни в музиката, така и в политиката има неувяхваща корист.

Когато великите сили си поделяли света, Англия лапнала повече от Франция, но във френския пай била Сирия. Сирийското знаме - като австралийското. На австралийското Union Jack в горния ляв ъгъл; на сирийското френския трикольор в горния ляв ъгъл. А в кристалното кълбо какво виждам и не искам да кажа?

Оркестърът свири, корабът потъва - казвали след гибелта на "Титаник". И стария диктум - "Kill the messenger"- вестоносецът, който носи лоши новини, го убиват. Разните ЕС комисари са политикани по душа. Празнословят. Съобщават ни прозрението си, че е по-добре да стане по-добре, отколкото по-зле, дърдорят за "демокрацията" и да им вярваме на обещанията. Още в Бай-Ганьово време така агитирали по нашенско. Гласувайте за нашата партия, като дойдем на власт, ще ви направим мост, драги селяни. - Но ние нямаме река. - И река ще ви направим. И училище. - Малко са децата в нашата паланка от пет къщи. - И деца ще ви направим. - И народецът прост, вярва, гласува.

При соца му обещаваха светло комунистическо бъдеще и народецът прост вярва, гласува. "Царят" обеща, че за 800 дни ще стане по-добре, и му повярваха. "Хайде, давайте оставка и всичко ще си тръгне добре в държавата", каза Бойко Борисов след ваканцуването на парламента, и вувузелите му вярват.

Сам Голдуин от "Метро Голдуин Майер" продуцирал филми с хепиенд. Но Сам предупредил "I never make forecasts, especially about the future", никога не правя предсказания, особено за бъдещето.

По същото време се появили "думите крилати", за коментаторите и анализаторите: Те винаги имат работа, понеже първо обясняват какво ще стане, после обясняват защо то не е станало. Например защо крилатите ракети не летят към Сирия.

Драги форумци Юлия и Michael_Patriot1965, видяхте, че на вашите постинги отговарям. И не ви обиждам. Sans rancune aucune, In no fucking way, което, съгласен съм с форумците Dax и Капитан Немо може по-добре да се преведе, отколкото аз го преведох. Щях да го преведа иначе, ако беше литература, а не надпис на стадионно шоу.

България, знаете, не е имала колонии. Фердинанд мечтаел да влезе в Цариград, остров Самотраки да му е както двореца в Балчик на румънската кралица. Българските бранници имаха униформи в пясъчен цвят "каки", носеха значки с "Б" и обясняваха, че "Б" значи България, Бог и Борис Трети. Те се поздравяваха с вдигната ръка, както в Хитлерюгенд, и казваха "За България и нейните колонии". Колониите ни бяха островите Тасос и Самотраки. Хитлер ги даде на България заедно с Македония и Северна Добруджа, включая Балчик. Когато румънците му казали: Ние сме по-верни съюзници на Райха от българите, в двореца в Балчик е погребано сърцето на румънската кралица, фюрерът ги срязал: Воювате заедно с Райха на източния фронт. Ще получите Молдова, а с някакви сърца ме занимавате.

Бях още в колежа тогава. Вървеше ми леко по всички предмети, но се провалях на composition, съчинение, есе, както му казват сега. Първото ми съчинение беше на тема "Как прекарах лятната ваканция". Написах: През лятната ваканция беше хубаво, понеже не ходех на училище. Точка, край. Кратко и ясно. Искрено, аргументирано. Писаха ми слаб, после двойките продължиха през годините. Но животът се надсмива над всички нас и сега аз пиша съчинения. Викам им писаници, понеже есета писал Монтен. Отклонявам предложенията на издателствата да издават писаниците; те губят смисъл без споровете с приятели на дългата форумна маса или с други приятели. Вчера прочетох във в. "Труд" страхотна статия на Томски.

в. "Сега"


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM