Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЛEВОКОРТЪТ - ЗАБРАВЕН И ОТНОВО СЪЗДАДЕН

Много препарати с доказан терапевтичен ефект бяха елиминирани от клиничната практика. Причината не е в зачестили или новопоявили се странични действия. Вече почти не създаваме нещо българско, високо ефективно, което по тази причина да измести даден български препарат. Внасяме поголовно медикаменти от Европейския съюз и САЩ. Разчитаме на теоретичната информация за тях, без сами да сме се убедили в тяхната терапевтична ефективност. Правим лекарствен реверанс на Европа и света, по икономически съображения. Но това е друг въпрос. За един такъв забравен, но не загубил своята лечебна ефективност препарат искам да напомня. Той отдавна не се произвежда по обясними причини. Нарича се левокорт. Представляваше аерозол, съдържащ хлорнитромицин и хидрокортизон. Хлорнитромицинът е антибиотик с широк спектър на действие. Подтиска развитието на Грам-положителните и Грам-отрицателните микроорганизми. Активен е срещу устойчивите на пеницилин, стрептомицин и сулфонамиди щамове. Хидрокортизонът оказва противовъзпалителен и противоалергичен ефект, намалява сърбежа. Левокортът е индициран при кожни инфекции, включително алергични екземи; при контактни дерматити; изгаряния, причинени от пара, химикали или огън; наранявания. Засегнатите участъци от кожата се третират 2 до 3 пъти дневно според тежестта на заболяването.
Съумях да създам нова форма на левокорта, не под формата на аерозол, а като спиртен разтвор. Лечебният ефект е същия, но прониквателната способност в дълбочина на кожата е по-слаба. Към спиртния разтвор включих и салицил, който стимулира заздравяването на епидермиса. Пациентите със споменатите по-горе индикации са доволни от терапевтичния ефект на спиртния разтвор на левокорта.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM