Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ГЪБИЧКИ ПО ТЯЛОТО

Те са под формата на петна, които имат най-различна форма. Петната могат да са белезникави, червени или тъмни. Някои от тях са бели, наподобяват витилиго или бактериална инфекция. Компетентното мнение на дерматолога поставя точната диагноза. За гъбичките по кожата на тялото е характерно че се разпространяват. Променените параметри на кожата - РН, температура и влажност са причини за това разпространение. Ето защо при къпане тялото трябва много добре да се подсушава. Миенето да се извършва само с бебешки сапун. Не е желателно да се използват шампоани. Много са лекарствата за лечението им. Не всички осигуряват висока степен на ефективност. Комбинацията от приготвен лосион и певарил крем осигурява почти 100% ефективност. Приготвеният лосион съдържа спирт, тимол, тинктура йод и салицилова киселина. Тимолът упражнява противогъбично и антимикробно действие. Върху кожата има и слабо местно обезболяващо действие. Йодовата тинктура унищожава голям брой микроорганизми, в това число и гъбички. Макар и външно приложена, тя повлиява обмяната на веществата чрез активизиране синтезата на хормоните на щитовидната жлеза. Ето защо при болна щитовидна жлеза йодовата тинктура не трябва да се прилага. При наличие на такава патология, тя не се включва в състава на лосиона. С това, обаче, се намалява противогъбичното му действие. Салициловата киселина упражнява върху кожата противосърбежно и противогъбично действие. Тя потенцира противогъбичния ефект на тимола. Спиртът осигурява проникването на цитираните субстанции в дълбочина на кожата.
Лосионът може да се изготви във всяка аптека, приготвяща лекарства. Прилага се само вечер върху гъбичните петна чрез тампониране с марля. След засъхване петната се мажат с певарил крема. Сутрин се използва само крема, без лосиона. Така описаната процедура се прилага в продължение на 15 дни. Прави се почивка от 15 дена и отново процедурата се повтаря. Лосионът щипе и гъбично променената кожа се бели. Понякога беленето е силно и има опасност от поява на ранички. При такъв случай лосионът се прилага през вечер. При много нежна кожа може да се наложи прилагането през две вечери. Някой дерматолози при такъв вид гъбички включват микоцид или тинктура кастелани безцветна. Тези два препарата имат слаб противогъбичен ефект, дори ако се комбинират с певарил.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM