Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

КАК ОТХВЪРЛИХА ПРЕЗИДЕНТСКОТО ВЕТО

Парламента отхвърли президентското вето. В гласуването за актуализацията на бюджета участваха 223 депутати - от тях 130 "за", против - 93-ма, въздържали се няма.
Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че причината за ветото на Росен Плевнелиев е политическа. "Не вярвам да не е информиран президентът, че целият резерв за непредвидими разходи от няколко стотин милиона лева е потрошен и опоскан от правителството на Борисов и Плевнелиев до края на май, а и няма никакъв оперативен резерв. Не вярвам да не е чул президентът, че не са планирани много разходи по закон, пари, нужни за социални групи в тежко положение. Не вярвам Плевнелиев да не знае, че само веднъж за 24 г. български президент е налагал вето върху бюджет при това за конкретни текстове, а не върху числа. Не вярвам президентът да не знае, че няма частично вето върху Закона за държавния бюджет. Лицемерие е да кажеш подкрепям социалните разходи, но налагам вето върху части от други текстове. Това е лъжа. Да повярвам, че всичко това не го знае президентът, би означавало да го обвиня в тотална некомпетентност. Не искам да го направя и да кажа, че в институцията президентство е пълно с "калинки" и некадърни чиновници. Аз вярвам, че не е баш така. Значи причината на ветото е различна - политическа".
"С днешната актуализация - заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - след 1 г. всички ние ще се чудим как да затягаме колана, за да можем да решим катастрофата, в която ще ни вкарат. И искам на моите синдикални приятели да кажа, че с днешната си подкрепа след 1 г. ще се червят, знаем ги и работодателските организации кои са. Така че управляващите така са решили - ще го актуализират днес бюджета, а всички ние след 1 г. ще теглим от това решение, което днес ще се вземе".
Финансовият министър Петър Чобанов обърна внимание, че се намираме в затруднена икономическа ситуация: "За второто тримесечие номиналното нарастване е само 0,6 процента, което е сериозен сигнал за процесите, случващи се в икономиката и за вероятност от настъпването на рецесия. Това се дължи на прогонването на инвеститори, на административен натиск и произвол, на разбиване на бизнес средата, генериране на сериозни задължения и просрочия от страна на държавата. В последните 4 години липсваха реформи, а за резерва на НЗОК - бяха похарчени парите предназначени за реформа, чрез национализация на този резерв. Какво заварваме - намираме се в бюджет, който продължава тенденцията за провеждане на проциклична фискална политика, на политика, която стопира всякакви възможности за растеж. Създадена е илюзия за фискална дисциплина, дефицитът през 2010 г. е в размер на 2,8 милиарда лева. Намираме се в ситуация на неплащане навреме на бизнеса, натрупване на просрочия".

ИЗВАДКИ ОТ КАЗАНОТО


Лютви Местан, лидер на ДПС:

"Има нещо трогателно елементарно в упорития опит на ГЕРБ и на лидера на тази партия да се опитат да внушат теза за управляваща тройна коалиция. Ще приема подобни твърдения от страна на медиите, от страна на протестиращите. Но ако има няколко души в тази държава, които на тема "Атака" навеждат глава и мълчат виновно, то това е точно ГЕРБ, лидерите на ГЕРБ, защото те, в това число и тогавашният министър на регионалното развитие, бяха в откровен съюз с "Атака"…
След оттеглянето на подкрепата на РЗС и на Синята коалиция, три вота на недоверие се оказаха неуспешни заради двойната коалиция ГЕРБ - "Атака". Когато тези неща са известни и когато си бил в прегръдка с една политическа сила, да се опитваш да бъдеш морален съдник е нелепо."

Сергей Станишев, лидер на БСП:

"От ГЕРБ се отрекоха от Дянков, изхвърлиха го като парцал. Последният мохикан - Плевнелиев, иска да се запази бюджетът на Дянков".

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ:

"Не знам какъв е бил парламентът четири години, но работеше спокойно, идвахте на работа спокойно. Сега няма един ден, в който да не преминаваш през полицейски кордони. Обградени сме като в Египет".

Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия:

"Навън от 63 дни има протести срещу задкулисието в политиката. Какво друго е ветото на президента освен задкулисие? Да обслужваш един кръг "Капитал" с един политолог. Искам да кажа на този политолог - познаваме ви прекрасно от 1998 г. и сме ви сърбали попарата всички политически сили, и ГЕРБ ще ви сърбат попарата".
Милият "класик" Цв. Цветанов не се сдържа и изрече от парламентарната трибуна мъдростта: "Нека да не правим изказвания, които да провокират провокация"

 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM