Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА

. Ще отхвърлят ли депутатите президентското вето

Утре народните избранници ще разгледат мотивите на Президентското вето.
Националният съвет за тристранно сътрудничество, който възстанови работата си, в четвъртък (заради поправката "Янев", по името на о.з. депутата от РЗС Яне Янев, приета през февруари от предния парламент, работодателските организации напуснаха тристранката), на първото официално заседание одобри с малки резерви актуализацията на бюджета, върната с вето от президента за ново разглеждане. "Подкрепяме актуализацията на бюджета. Това е правилна и необходима стъпка на правителството" -казал председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев. "Актуализацията на държавния бюджет е неизбежна и няма алтернатива", се посочва в позиция на КТ "Подкрепа" два дни преди депутатите да обсъдят отново промените в макрорамката за 2013 г. заради президентското вето".
От КНСБ заявили, че подкрепят актуализацията, но не ги удовлетворява социалната част на актуализацията на бюджета. Синдиката продължава да настоява за увеличение на минималната работна заплата от октомври. Настояват още за държавна подкрепа, свързана с дълговете на НЕК и БДЖ.
Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев отбелязва, че синдикатът е предупреждавал за лошото планиране на "дянковския бюджет", който щял да издържи до средата на годината, както и станало. "Подкрепа" е за увеличаване на минималната работна заплата на 330 лв. от октомври, срещу което решително се обявяват работодателските организации. "Да се надяваме, че няма да се наложи и втора актуализация на бюджета, тъй като се изказаха обосновани съмнения, че и тези пари, които ще се вземат, може да не стигнат", заяви Тренчев.
КРИБ са изразили резерви, заради липса на яснота за разхода на предвидените в актуализацията средства.

Димитър Бранков заявил, че БСК са готови да подкрепят взимането на допълнителен дълг срещу конкретни реформи, както и че са съгласни с увеличаването на дефицита, но само срещу реформи.
От БТПП заявили, че подкрепят оптимизирането на разходите на ведомствата, запазване на фискалната стабилност и призовали да се даде възможност на правителството да реализира управленската си програма.
Нека напомним, че преди седмици Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара, каза: "Ако гледате внимателно опорите на бюджета, да го наречем бюджета "Дянков", да не отиваме в други имена да вдигаме топката…, почиваше на шест опори. Едната опора беше ръст на БВП с 1,9, в момента имаме ръст с 0,4 на сто. Втората опора беше нарастване на потреблението, няма нарастване на потреблението, имаме нарастване на потребление само на правителството и на публичните разходи, нарастване на вноса, за да има повече ДДС - няма нарастване на вноса, намаление на износа - напротив, износът расте и ДДС-то трябва да се връща. И нещо, което е много съществено беше предвидена инфлация 3,4 на сто, инфлацията носи по-големи доходи за бюджета, защото цените като растат, ДДС расте, съответно акцизи растат и всичко това нараства. В момента имаме дефлация минус 1,1 от началото на годината, т.е. всички опори на бюджета на г-н Дянков рухнаха. Тоест, ние нямаме бюджет, който може да се изпълни в този вид и този бюджет трябва да се коригира, да не говорим, че все пак има една нова програма и тази програма трябва да бъде защитена със съответните средства."
Йордан Цонев, шеф на Парламентарната комисия по бюджет и финанси, заяви, че управляващото мнозинство ще събере необходимия кворум и ще гласува "за" бюджета, "против" ветото. Той смята, че от "Атака" ще гласуват срещу ветото. "От партията - заяви Цонев -ще бъдат изправени пред дилема - ако не подкрепят бюджета, отиваме на избори и връщат ГЕРБ на власт, ако го подкрепят - няма да ходим на избори. Те няма да допуснат ГЕРБ да се върнат на власт".
Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси заяви, че са се съобразили с всички бележки, направени от президента. "В дебатите отговорихме много ясно, че икономическите аргументи на противниците на актуализацията са несъстоятелни. Те се повториха и във ветото на президента. Парите не се харчат непрозрачно. Те се харчат с разрешение на МС и там се описва колко средства за какво се харчат". И е категоричен, че на бизнеса няма да се плаща избирателно.
"Дългът се взема в подкрепа на фискалния резерв, а не да бъде харчен за разходи" подчерта Цонев.

От ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят актуализацията. Въпросът е за къде и за какво бързаха да се свика извънредно заседание? Нали говореха, че щом се закъснява със заседанието, това ще се отрази на плащанията - на социално слабите, на бизнеса. А като не гласуват актуализацията ще се плаща ли?
Интересно е, защо президентът Плевнелиев отказва да бъде в пленарна зала, за да чуе мотивите на депутатите - и "за" и "против" ветото.
Но… до утре, когато ще станат ясни и конкретизирани всички "за" и "против".

Вл. Петков


 


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM