Китай с финансов контраудар срещу САЩ

Китай с финансов контраудар срещу САЩ

Водещи новини, Свят 0 Comment 12

От следващата седмица Китай пристъпва към разпродажба на американски държавни облигации в размер на 3 милиарда долара, предава БГНЕС, като се позовава на в. „Уолстрийт джърнъл”. Това ще бъде сред най-големите разпродажби от 2004 г., а причина е започнатата от САЩ търговска война с въвеждането на мита върху китайските стоки.
Китай е ной-големия външен кредитор на американската икономика. Централната банка на страната държи американски държавни облигации за един трилион долара или почти 20 % от целия държавен дълг на Вашингтон, държан от външни купувачи. В същото време щетите за Китай от търговската война на САЩ му струват милиарди долари. В отговор за половин година Пекин намали вложенията в американски ценни книжа за 7.7 млрд долара. Сега Китай смята да разпродаде американски облигации с ъс срок на погасяване от 5, 10 и 10 годинипза общо 3 млрд долара. Финансистите се опасяват, че това може да струва мното на американската икономика.
Ако итай продаде значителна част от американските дългови книжа, стойността им ще падне, а доходността рязко ще се повиши. Това автоматично ще вдигне цената на заимстванията за САЩ – и за компаниите, и за редовите потребители. Това вещае подкопаване на икономическия растеж. Пускането на дългови книжа ще стане за Белия дом по-губещо. „Икономиката ще хсе разтресе от повсеместно високи лихвени проценти, което ще има мощен забавящ ефект“, пояснява Джеф Милс, главниая инвестиционен стратег на американската РNC Financial Services Group.

в.“Сега“

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top