Тръмп подписа бюджет за отбрана 17 пъти по-висок от руския

Тръмп подписа бюджет за отбрана 17 пъти по-висок от руския

Политика, Свят 0 Comment 36

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа бюджет за отбрана на стойност 716 милиарда долара за финансовата 2019 година (която в САЩ започва на 1 октомври), предадоха световните агенции.

За сравнение – военният бюджет на Русия за 2017 г. е малко над 42 милиарда долара.

Тръмп сложи параф под новия бюджет във военната база Форт-Драм в щата Ню Йорк, където е разположена 10-а планинска дивизия на САЩ.

На първо място новият бюджет е насочен към увеличение на броя военнослужещи, който ще нарасне с около 16 хиляди души. В него е залегнало увеличение и на заплатите в армията с 2,6% – най-сериозния скок от 9 години насам.

В бюджета не се предвиждат средства за идеята на Тръмп за т. нар. Космически сили, но пък му отпуска пари за желания от президента военен парад подобен на този на руската армия на Червения площад. Пищната демонстрация на американската военна мощ ще се проведе във Вашингтон през ноември.

Белият дом и Пентагонът постигнаха съгласие за космическите войски Документът предполага и продължаване на военната помощ за Украйна, както и редица мерки, насочени към противодействие на Русия във военната сфера.

САЩ разглеждат възможността за провеждане на повече военни учения в Черно море с участието на Украйна и Грузия в рамките на „противодействие на влиянието на Русия в региона“, предава ТАСС, позовавайки се на информация от новоподписания в понеделник бюджет за отбрана от президента Доналд Тръмп.

В текста на документа се посочва, че началникът на Пентагона, държавният секретар и главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа са длъжни да разработят и осъществят стратегия за оказване на подкрепа на съюзниците и партньорите в Европа, „намиращи се под заплаха от руска агресия“. Те трябва и да „разгледат възможността за увеличаване на честотата и мащаба на провежданите в Черно море военни учения на НАТО и други многонационални учения с участието на Украйна и Грузия“.

С подписването на бюджета за отбрана се отлагат и доставките на изтребители Ф-35 за Турция, пише електронното издание на турския вестник Daily Sabah. Поправка в бюджета за отбрана налага забрана на продажбите на Ф-35 на Турция, докато Пентагонът не предаде доклад за турско-американските отношения в рамките на 90 дни. Докладът се очаква да включва оценка на участието на Турция в програмата за Ф-35, както и рисковете, които може да представлява закупуването от Анкара на руски ракетни отбранителни системи С-400.

По време на церемония по подписването във военната база Форт Друм в Ню Йорк, Тръмп изрази задоволството си от бързото одобрение от американския Конгрес на отбранителния бюджет, заявявайки „Ще засилим нашата армия, както никога досега. И това направихме с приемането на този бюджет“.

„Епицентър“

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top