На 8 юли почитаме Свети Прокопий, покровителя на пчелите

На 8 юли почитаме Свети Прокопий, покровителя на пчелите

Теми 0 Comment 35

Имен ден празнуват Прокопи и Теофил

На 8 юли  почитаме св. великомъченик Прокопий Кесарийски, покровител на пчелите. Той  живее по времето на жестоки гонения на християните при император Диоклециан.

 

Александрийски военачалник, Прокопий Кесарийски по време на буря чул глас от небето и видял кръст над себе си. После  такъв кръст носел винаги. Увещавали го – да се откаже, докато е още жив. Не се отказал и го „споходила“ съдбата на стотиците мъченици.

През 303 г. е затворен, измъчван и посечен с меч. Според преданието  с Прокопий измъчвали и 20 девойки – християнки. Прокопий им дал кураж и вяра, сватбата им с Божия син била  дар, отреден за избрани. Оттогава, при всяка венчавка, в църквата се споменава и името на светеца Прокопий.

Св. Прокопий  е наречен от народа пчелар – смята се, че е покровител на пчелите. Ето защо  всяка година, на 8 юли пчеларите стават  и преди да е изгряло слънцето, докато пчелите са още в кошерите, отиват при тях с две бели погачи -едната за Господ, другата за св. Прокопий,  намазват ги с мед и после ги раздават на съседи и познати – за здраве, за берекет, за добър мед. От всеки кошер отчупват парче от медената пита – което наричат „подрязване“.  Първият мед, според преданието, има магически свойства –  лекува всички болести.

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top