Млада „Околчица“  – НОСЯ БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО СИ

Млада „Околчица“ – НОСЯ БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО СИ

Водещи новини, Изкуство и Култура 0 Comment 30

Ан-Мишел Ерон, 9 г., гр. Париж, Франция

Аз съм българка. И французойка. Щастлива съм с това, че съм наследник на две фамилии и на две култури.
Мама е българка, родена и израснала в града на Ботевата слава. Всяко лято се прибирам във Враца при баба и дядо – при тях се чувствам уютно и приятно.
С мама сме се разхождали из величествения Врачански балкан. Тя ми е разказвала много неща за историята на нейния роден град. Докосвала съм студения камък над поляната Йолковица, където безсмъртният Ботев е намерил смъртта си.
Обичам България, макар и малка тя омагьосва със своята природна красота – планините Рила и Пирин са магнетични. Обожавам Черно море и вълните, с които ме плиска.
Аз свиря на пиано и съм участвала в не малко международни музикални конкурси. Била съм в много държави, стъпвала съм на три континенти. Неотдавна в сърцето на Манхатън, Ню Йорк, в световноизвестната зала „Карнеги Хол“, като победител развях българския и френския флаг. В такива моменти съм истински щастлива, защото имам две родини – България и Франция.
Никога не съм видяла страна, по-красива от България.
България има героичен народ, който е оцелявал през вековете. Българите са храбри и горди. Честността, добротата и гостоприемството са качества, които отличават българина от другите народи по света.
България е дала писмеността на много народи. В миналото известни поети и писатели са оставили голямо литературно богатство. С това България е богата страна.
Стихотворенията на Ботев са преведени на френски език.
Впечатляваща за България е „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, която той саморъчно написва за нас и за бъдещите поколения на България. Красив е и българския фолклор. Ансамбъл „Филип Кутев“ и „Мистерия на българските гласове“ са прославили България навсякъде по света.
Вече познавам непреходните традиции на българина, свързани с честването на празници и обичаи. Боядисването на яйца, изработването на мартеници, коледната баница с късмети и топлата българска питка са характерни само за българина. Всяка година с мама ръчно изработваме мартенички за всички деца от моя клас във френското училище и така популяризираме България сред моите френски приятели.
Мама прави всичко възможно думата България да бъде значима за мен.
За мен България е звезда, която свети със собствена светлина.
Макар и да не живея постоянно в земята на Ботев, аз винаги се чувствам българка и винаги ще нося България в сърцето си.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top