Ким Чен-ун обеща край на войната с Южна Корея

Ким Чен-ун обеща край на войната с Южна Корея

Водещи новини, Събития 0 Comment 30

 

Вождът на Северна Корея Ким Чен-ун изрази желанието си да сложи исторически край на конфронтацията на Корейския полуостров. Това обяви говорителят на президента на Южна Корея Мун Дже-ин, цитиран от световните осведомителни агенции.

Според съвместно изявление на двете страни, публикувано след разговорите между двамата лидери, двете азиатски страни са се договорили да проведат преговори със САЩ и Китай за замяна на сегашния режим на примирие с мирен договор. Корейската война в периода между 1950 и 1953 г. приключи без сключването на мирен договор между двете страни.

“Нека построим един по-добър свят”

Същевременно двамата държавни глави са потвърдили придържането си към договора за ненападение между двете страни.

В изявлението се допълва, че двамата лидери са се разбрали постепенно да намалят въоръженията, за да изградят доверие и да намалят военното напрежение в региона, добавяйки, че генералите на двете страни ще се срещнат през май, за да разрешат редица военни въпроси.

Проблемите за премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров, изграждането на мир и подобряването на отношенията между Северна и Южна Корея бяха обсъдени по време на тяхната среща сутринта.

“И двамата лидери проведоха искрен диалог за денуклеаризацията на Корейския полуостров, изграждането на траен мир и насоки за развитието на отношенията между Юга и Севера”, посочи говорителят.

Вождът на Северна Корея е предложил да провежда редовни срещи на върха с президента на Южна Корея Мун Дже-ин.

“Нека да се срещаме по-често. Нека да изградим по-добър свят”, изтъкнал Ким след първия кръг от преговорите, приключили в пограничното село Панминчжон.

Според Сеул Ким е казал на Мун, че Пхенян “повече няма да прекъсва вашия сън рано сутрин”, имайки предвид ракетните изпитания.

На свой ред Мун предложил, наред с други неща, да се свържат железопътните линии на двете страни.

Двамата лидери също така са разменили покани за взаимни посещения в столиците на двете страни, като Мун Дже-ин изразил интереса си да посети свещената планина Паекту в Северна Корея, която се намира близо до столицата Пхенян.

Срещата на върха, която се провежда днес, е третата подобна среща след края на Корейската война. Тя се провежда в южната част на демилитаризираната зона, но южнокорейският президент Мун за кратко стъпи на територията на Северна Корея, когато двамата се срещнаха тази сутрин. Стъпването пък на Ким Чен-ун на южнокорейска територия беше първото в историята на лидер на комунистическата държава.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top