“Таймс” бие тревога: Ако ударим Асад, британската база в Кипър ще стане цел на руснаците!

“Таймс” бие тревога: Ако ударим Асад, британската база в Кипър ще стане цел на руснаците!

Водещи новини, Теми 0 Comment 34

Една от главните опасности за британските, френските и американските самолети идва от руската система за противовъздушна отбрана С-400 с ракети “земя-въздух” с голям радиус на действие, пише изданието

“Базата на британските ВВС може да се окаже под заплаха, след като руснаците обявиха, че ще свалят ракетите, изстреляни по Сирия, както и че ще унищожат всички места, от които те са изстреляни”. Това пишат журналистките от британския в. “Таймс” Кетрин Филп и Дебора Хейнс.

“Руският посланик в Ливан Александър Засипкин заяви, че повтаря предупреждението, изречено от президента Путин, като каза, че “ако има удар на американците, то (…) ракетите ще бъдат свалени и както и източниците, откъдето са били изстреляни тези ракети” (дословен превод от написаното в “Таймс”. Всъщност предупреждението беше отправено от началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на РФ ген. Валерий Герасимов, бел. ред.).

Бившият шеф на Обединеното командване на въоръжените сили на Великобритания ген. сър Ричард Барънс нарече тези коментари заплаха за война. “Той казва, че те ще потапят кораби и подводници, ще свалят самолети – това е война”, заяви той.

“Осем въоръжени с крилати ракети изтребители-бомбардировачи Tornado, разположени на базата на Кралските ВВС Аркотири в Кипър, са част от британските сили, които ще трябва да вземат участие в бойните действия, ако Великобритания, Франция и САЩ решат да нанесат удари по цели в Сирия. Възможно е над базата да надвисне заплаха от ответен удар, ако Русия изпълни заканите си. Шест самолета Typhoon, въоръжени с ракети “въздух-въздух”, са на линия, за да я защитят от противниковия огън, ако ударите бъдат нанесени”, пише още в статията.

“Една от главните опасности за британските, френските и американските самолети идва от руската система за противовъздушна отбрана С-400 с ракети “земя-въздух” с голям радиус на действие”, пише изданието.

“Руските ВВС също така могат да използват против кипърската база крилати ракети, за да извадят от строя пистата. Такава стъпка би била оценена като още по-голяма ескалация”, продължават авторите.

Източник: www.inopressa.ru

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top