„Галъп”: 88% от българите одобряват позицията на кабинета по случая „Скрипал”

„Галъп”: 88% от българите одобряват позицията на кабинета по случая „Скрипал”

Политика 0 Comment 11

Цели 88% от българските граждани одобряват позицията на правителството по случая „Скрипал“.
Това сочат данни от експресен сондаж на агенция „Галъп интернешънъл”.
61% смятат, че по такива теми следва да има консенсус между основните партии, докато 35% предпочитат управляващата партия сама да носи полагащата й се отговорност.

Традиционно, отношението към Русия е позитивно у нас. Към него се добавя и влиянието на правителствената позиция върху общественото мнение. На този фон 81% не виждат реални доказателства за вината в ситуацията със Скрипал. За 6% от българите доказателствата до този момент са достатъчни.
Телефонното допитване е проведено на 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона.

Сондажът показва най-вече първите обществени инстинкти в казус със сравнително малко информация и с противоречиви сведения. Данните фиксират моментната картина в доста динамична среда. При липсата на яснота по случая, мнозинство от 52% смятат, че Западът е виновен за създалото се напрежение, докато 18% сочат Русия.

Мнозинство от 54% възприема мнението, че случаят „Скрипал“ е провокация срещу Русия, а 30% смятат, че действията след случая „Скрипал“ са необходима мобилизация на Запада срещу нарастващата руска агресия. Останалите се колебаят.

Обществото е доловило и любопитната ситуация на единодушие на Борисов и Нинова и разногласие между Борисов и Цветанов. Например, 80% одобряват това, че Нинова поздрави Борисов за позицията му, 13% се против това, а останалите се колебаят. А когато избират между позициите на Борисов и Цветанов 81% избират позицията на Борисов срещу 5% – тази на Цветанов. 12% избират „нито един от двамата“, а останалите се колебаят.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top