Русия подготвя ответни мерки срещу Лондон по случая “Скрипал”

Русия подготвя ответни мерки срещу Лондон по случая “Скрипал”

Свят, Събития 0 Comment 46

Русия смята за напълно безотговорна позицията на Великобритания в кризата с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, заяви днес Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, цитиран от световните агенции.

Песков каза, че Русия подготвя ответни мерки, след като Великобритания предприе мерки срещу нея.

Вчера британският премиер Тереза Мей обвини Русия за отравянето на Скрипал и дъщеря му и нареди да бъдат експулсирани 23 руски дипломати.

Песков изрази “силна озадаченост” от този британски ход и отбеляза, че няма доказателства в подкрепа на отправените от Великобритания обвинения срещу Русия. “Ние подчертаваме, че Русия няма връзка с онова, което се случи във Великобритания”, каза той.

Според говорителя на Кремъл случаят има “всички признаци на провокация”.

Песков увери, че скандалът със Скрипал не се отразява по никакъв начин на кампанията за президентските избори в Русия в неделя.

Русия не приема диктат и условия от Запада, на което се дължи и неговата болезнена реакция, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от световните агенции.

“И ето тази нервна реакция към връщането на Русия като равноправен партньор, която не налага нищо на никого, но и Русия не приема диктат и ултиматуми, което се възприема много болезнено от нашите западни партньори”, каза той.

Лавров свърза британския отговор на отравянето в Солсбъри и с вътрешните проблеми, предизвикани от брекзита.

Руският външен министър отново отхвърли обвиненията срещу страната му, че е свързана с отравянето на двойния агент и коментира, че “възмутителните британски действия… излизат далеч извън рамките на елементарното приличие”.

Русия ще предприеме ответни мерки срещу Великобритания скоро, каза Лавров. Той уточни, че Москва първо ще уведоми Лондон, след което ще направи съобщение за широката общественост.

В отговор на журналистически въпрос Лавров потвърди, че Русия ще изгони британски дипломати в отговор на експулсирането от Великобритания на 23 техни руски колеги.

Източник: бТВ

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top