Шотландия – страна посестрима на България 5. ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ НА АБЪРДИЙН

Шотландия – страна посестрима на България 5. ХУДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ НА АБЪРДИЙН

Водещи новини, Свят 0 Comment 112

 

Марин БОТУНСКИ

29 октомври 2014 г.

Като есенни листа мечтите и щастливите мигове потрепват в душите ни и се откъсват от нас, летят надолу-нагоре, носени от вятъра на времето и  накрая се приземяват. Ние ги пазим, като онези листа в хербария, и само когато разгръщаме дневниците на спомените – потръпваме от миналото щастие, надявайки се, че то по някакъв начин ще се повтори.

…Така и аз сега връщам  светлите часове и дни, прекарани заедно с децата ми, сред постигнатото от човешкия талант и достойнство…

…Прекрасната сграда на Художествената галерия на Абърдийн се намира на стотина метра от квартирата на Сребрина и Хари. “Съседи“ са й Театъра и Градската библиотека, известната Юнион терас Гардър, паметникът на Робърт Бърнс… Сградата е построена по архитектурен план и дизайн на Александър Макензи през 1884 година.
Веднага след входа посетителят попада в огромна зала. Гранитните колони, които я ограждат, са от различен цвят гранит, добити от кариери в района на Абърдийн и подарени от нефтените компании.

Първото голямо дарение Художествената галерия получава през 1900 година – колекция на богатия местен търговец Александър Макдоналд.
Няма да прибързваме с оценки, но щом в една градска галерия има над двадесет шедьоври от най-големите художници на света – значи си я бива. А тук са изложени картините на Пиер Огюст Реноар „La Roche-Cuyon“ (1887 г.), на бащата на импресионизма Клод Моне – „Изглед от пристанището“, „La Fatise a Fekamp“, на Хенри Матис – „Урок по пиано“, на Едгар Дега – скулптурния портрет „Момиче от спортното“, на Едуард Виенард – „На партия карти“, на Пиер Бонард, на Едуард Мане, на Емилио Греко, на Люсиен Писаро,на Търнър, на Анри де Тулуз-Лотрек…


Хенри Матис – „Урок по пиано

Георг Хичког – „Майчинство“

Люсиен Писаро – „Оливай,. Сутрин…“

Жулиен Диленс – „Брат и сестра“

 

Постоянната колекция на Галерията включва богата палитра от творби на британски художници: Рейбърн, Хогарт, Рейнолдс и др.
Ако се вгледаме и в художествените постижения на Уйлям Холман Хънт – „Минало и настояще“, на Джон Еверет Миле – „Ясни очи“ (преди години в Лондонската национална галерия видях и бях впечатлен от „Христос в къщата на родителите му“ и от онази „Офелия“ от лилии в езерото… от същия автор), на лорд Джон Джейсън – „Автопортрет“, на Джеймс Гърни – „Малката пастирка“, на Вилиям Мосин – „Абърдийн“, на К. К. Робъртсън – скулптурата на пясъчник, с много изчистени форми –„Ева“, на Робърт Бруж – червената дама „Мис Долли Кромбие“, на Ерих Хофман (Австрия) – портрет на авторът на „Пет зелени вълни“, новелиста Джордж Макай Браун, рисунките върху черен фон на Роза Александър, произведенията на Силвия Госе, на Даниел Хоирст,.. то Абърдийнската градска галерия ще се окаже сред сериозните и богати художествени институти.

Ерик Хофман – Портрет новелиста Джордж Макай Браун

Ед. Дега –  „Момиче от спортното“

Тук са представени с достатъчно и запомнящи се произведения броещите се за „първи авангардисти“…

Кои са те? В средата на XIX век Уйлям Холман Хънт основава т.н. Прерафаелитско братство (или прерафаелити) в което са Джон Миле, Данте Габриел Росети, после се присъединяват Уйлям Майкъл Росети, Фредерик Джордж Стивънс и Томас Уолнер – обединява ги влечението към естетиката на Средновековието, отхвърлят „механистичния“ подход, възприет от маниеристите, появили се след Рафаел и Микеланджело. Според тях класическите пози и „елегантните“ композиции на Рафаел са покварили академичното преподаване на изкуството. Противопоставят се на основателя на кралската академия на изкуствата Джошуа Рейнолдс. Главният им стремеж е към детайлните наситени цветове и сложните композиции. И макар че не успяват да възвърнат силата на религиозната живопис, че оставят слаба следа в изкуството (все пак – допринасят за налагането на книгата като художествено единство на текст, шрифт, илюстрация), навремето си се броели за първото авангардно движение. Най-видните сред „първите авангардисти“ са Данте Габриел Росети, Джон Ръскин, Уилям Морис, Джон Колиър, Форд Мадок Браун, Едуард Бърн – Джоуис.

 

Емилио  Греко – „Седяща жена“

 

В залата за декоративните изкуства (приземния етаж) ни задържа задълго невероятната колекция от Абърдийнско сребро…
Ще идваме пак и пак – нито може да се изгледа, нито да се възприеме и осмисли за ден и за седмица това богатство…

(с л е д в а)


Шотландия – страна посестрима на България

Related Articles

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top