Уникалният черен пипер е много лечебен

Уникалният черен пипер е много лечебен

Здраве 0 Comment 2000

При съчетание с черен пипер куркумата твори чудеса. Комбинацията от черен пипер и куркума снема болката и потиска възпалението, спомага за понижаване на теглото и предотвратява развитието на рак.

Ако куркумата се използва неправилно, всички удивителни свойства на куркумина ще останат недостъпни. А куркуминът е с ниска биодостъпност, защото той бързо се метаболизира в черния дроб и червата. И само една мъничка част от него попада в кръвта. И тогава на помощ идва черният пипер. Той също има много полезни свойства: засилва храносмилането, регулира нервните импулси, бори се с рака, ускорява метаболизма, спомага за понижаване на теглото. Както показват изследвания, черният пипер притежава антиоксидантни, противовъзпалителни и противомикробни свойства. Химическото вещество пиперин е основният биоактивен компонент, съдържащ се в черния и белия пипер. Именно той прави тези подправки суперполезни. Благодарение на черния пипер, куркумата става достъпна за нашия организъм. Влиянието на пиперина върху биодостъпността на куркумина се е изучавало върху лабораторни плъхове, а също и с участието на доброволци. Получени са следните резултати: пиперинът повишава концентрацията на куркумина в кръвния серум, степента на неговото усвояване и биодостъпност и при лабораторните мишки, и при хората. Не са открити странични ефекти при едновременен прием на черен пипер и куркумин.

Вижте какво трябва да бъде съотношението между куркумата и черния пипер. В изследванията върху хора след прием на 2 г куркумин и 20 г пиперин се наблюдава увеличение на биодостъпността на куркумина на цели 2000 %. Според експертите обаче, не се изискват такива големи количества, както при изследванията. Черният пипер и куркумата често се смесват с други ингредиенти, за да станат по-апетитни или по-наситени на вкус. Куркумата и черният пипер често се съчетават със зехтин и кокосово масло, с джинджифил и мед. И не на последно място, можете да пиете чай с куркума и черен пипер. Можете да използвате своята креативност и да ги използвате по ваше усмотрение за приготвяне на едни или други ястия. Например да добавяте куркума и черен пипер в обичайните си ястия, за да се възползвате от техните полезни свойства.

Благодарение на своите противовъзпалителни свойства куркумата отдавна се използва в Индия с лечебни цели, в частност за облекчаване на болката и за борба с инфекциите. Затова куркумата е полезна при такива болестни състояния като артрит. Добавете в куркумата черен пипер и ще получите идеалното съчетание за облекчаване на хроничната болка. Пиперинът от черния пипер активизира клетъчните рецептори, които включват противоболковата система в организма. Това носи значително облекчение, дори и при невралгия.

Черният пипер и куркумата са ваши съюзници в борбата с наднормените килограми. Така например, препоръчва се сутрин да пиете топла вода с добавени в нея черен пипер, куркума и джинджифил, за да се избавите от излишните мазнини и да ускорите метаболизма. За подобряване на вкуса можете да добавите лимонов сок. Куркуминът директно взаимодейства с мастните клетки, с клетките на задстомашната жлеза, на черния дроб, на имунната система и мускулните клетки. Той помага да се реши проблемът с инсулинорезистентността, хипергликемията, възпаленията, хиперлипидемията и другите симптоми, свързани със затлъстяването. За да прояви куркумата полезните си свойства, е нужен черен пипер, защото те заедно са мощно средство в борбата с наднормените килограми.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top