Яжте целина при артрит

Яжте целина при артрит

Здраве 0 Comment 33

Полезните вещества, които се съдържат в целината, облекчават болезнените изменения при артрит, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на британски диетолози.

Сред характерните симптоми на заболяването са ставните болки и възпаления. Специалистите напомнят, че някои храни, богати на минерали и антиоксиданти, са за предпочитане при артритни симптоми.

Сред тях е и целината, предава БТА. Растението, чиито части – стъбла, корен и листа, намират широко приложение в кулинарията, допринася за намаляване на ставните отоци, потиска възпалението и притъпява усещането за болка.

Целината е богата на антиоксиданти и полизахариди – вещества, които оказват противовъзпалителен ефект. „Проучвания са идентифицирали редица различни типове антиоксиданти, които правят целината особено полезна не само срещу артрит, но и срещу други болестни състояния, свързани с бъбреците, чернодробни инфекции, кожни проблеми, синдром на раздразненото дебело черво, високо кръвно налягане.

Благоприятният ефект от растението се обуславя и от съдържащите се в него кафеена киселина, ферулинова киселина и кверцетин“, обяснява диетологът д-р Джош Акс. Целината е ефикасна и при ниско либидо, защото редовната консумация вдига мерака за секс.
Dnes.bg

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top