Впечатляващ старт на Българското европредседателство! Европа се поклони на България

Впечатляващ старт на Българското европредседателство! Европа се поклони на България

Водещи новини 0 Comment 19

С впечатляващ старт започна Българското европредседателство!

Всички европейски лидери показаха изключително уважение към България, към българския народ и към българския министър-председател Бойко Борисов.

Българските и европейските лидери произнесоха емоционални речи, с които започна официалната церемония в Народния театър “Иван Вазов” по откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Особено се открои изключителното слово на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който го произнесе изцяло на български език и в което имаше и забавни, и много трогателни моменти. Залата буквално се взривяваше от бурните аплодисменти, с които прекъсваше словото на Туск.

“Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, най-старата държава в света, които никога не сте губили бойно знаме в битка, сте на висотата да опазите европейската перспектива за региона на Балканите”, заяви Туск пред аплодиращата го зала на Народния театър в София.

Първа гостите приветства министърът, отговарящ за българското председателство – Лиляна Павлова. Тя зададе общия дух на българските речи, в които се открои ясното послание за единство. “За нас присъединяването към ЕС преди 11 години беше една сбъдната мечта. С гордост и самочувствие поемаме отговорността на председател на Съвета на ЕС. Ние, българите, вярваме в доброто и сме готови да работим за него. България има много какво да даде на Европа – от традициите до технологиите. Историята ни е научила да бъдем толерантни, гостоприемни и диалогични. Така вярваме, че ще просперира ЕС, а не ако се делим на малки и големи, бедни и богати, Изток и Запад. Вярваме в посланието на българското председателство – “Съединението прави силата”.

Втори взе думата президентът Румен Радев, който също призова за единство в Европа. “От 11 години сме член на ЕС, но от 13 века България е източната порта на континента. На Балканите знаем добре, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. Много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство. Поемаме ЕС в труден момент. За да пребъде Европа, ни трябва ново самочувствие и надмогване на егоизма. Вярвам, че през следващите 6 месеца всички вие, нашите гости, ще се чувствате у дома си. Европа не е само икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена дълбоко в историята, културата и хуманизма. Добре дошли!”

Реч произнесе и председателят на НС Цвета Караянчева, която подчерта бъдещото междупарламентарно сътрудничество през следващите 6 месеца. “България ще бъде успешен ротационен председател на Съвета на ЕС и ще е основен двигател на диалога в ЕС. Пред нас е нелеката отговорност да работим за консенсусни решения в ЕС. Ще обменим добри практики между всички национални парламенти в ЕС и ЕП. Българското парламентарно измерение ще следва мотото за единство и солидарност. Ще насърчим междупарламентарното сътрудничество. Искрено вярвам в успеха на първото българско председателство”.

Пръв от чуждестранните гости се изказа председателят на ЕП Антонио Таяни, който благодари за добрата работа на българските институции. “Обединението прави силата. Действително заедно трябва да направим ЕС по-ефективен, по-демократичен, по-гъвкъв за нашите граждани. Миналият ноември останах впечатлен от българските студенти. Те искат повече заетост, работни места и за да създадем това, следва да привлечем повече инвестиции, технологии, туризъм. Българските студенти ни помолиха и да разрешим кризата с миграцията. Българското председателство е начин да се премине към конкретни действия. Искам да благодаря на българските институции за защитата на общата граница на ЕС и за чудесното сътрудничество на българската полиция и армия с европейските им колеги. Друг момент е отношението на ЕС и Западните Балкани. ЕП е готов да помогне на вашето председателство по всички възможни начини. Наистина, “Съединението прави силата””.

Безспорно най-впечатляваща беше речта на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, която той произнесе изцяло на български език. Той започна да рецитира стихотворението на Иван Вазов “Отечество любезно” и буквално взриви залата:

“Отечество любезно, как хубаво си ти, как нежно се синее небето ти безкрайно, как твоите картини, меняват се омайно, при всеки поглед нови, по-нови красоти.” Тази мисъл ме съпътства днес като председател на Европейския съвет и като поляк. Разбирам колко много работа, решимост и кураж ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези успехи за вашето отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите сте на първо място творците на този исторически обрат, на тези нови, по-нови красоти, посочи председателят на Съвета на Европа.

По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и с участието му в Игра на тронове, отколкото с поезията на Вазов.

Но историята на Балканите е по-драматична от Игра на тронове, макар в нея да няма дракони. Всички искаме историята да напомня по-малко сценарий на драматични филми.

Хората в този регион заслужават благоденствие. Добре е, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани.

Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте губили знаме в битка, кой би бил на висотата на тази важна задача, да се поднови европейската перспектива за целия регион.

Вие винаги сте били решителни и смели, което се потвърди през последните години. Вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век това на Христо Стоичков на световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите”, посочи Туск.

Реч произнесе и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който също започна с поздрав на български език. “Добър вечер” Преди 11 години България стана член на ЕС. Гордея се, че съм една малка частица от присъединяването на България. Поздравявам България и българското общество за това, което сториха. Юнкер нарече “клишета” критиките към България.

В Люксебмург чух за пръв път българската песен, която сега плава из Космоса. Не знаем дали някой из Космоса слуша тези гласове, но те заслужават да бъдат там. България е страна, към която изпитвам особена слабост, много обичам шопската салата и луканката. Вашето председателство съвпада с ключов момент. Не бих могъл да си представя по-добър човек от моя приятел Бойко, да поеме председателството за тези 6 месеца. Вашето място е в Европа, вашето място е в еврото, Комисията е на страната на България. “Съединението прави силата”, желая ви всичко най-хубаво”.

Последен произнесе кратка реч българският премиер Бойко Борисов, който подчерта, че е изключително трогнат от жеста на Доналд Туск. “Моля за благословията на патриарха, без Господа нищо не можем да направим.

“Мисля, че след словото на нашия приятел Доналд Туск всяка реч или всяко изказване е неуместно, защото самият той, а аз мислех, че се шегува с мен, но той ми каза, че всеки ден е тренирал речта си на български. Ние, като българи, трябва да оценим, че председателят на Съвета е положил труд да покаже уважение към всички нас, че толкова усилия сме положили. Оттук-нататък, от една страна ние трябва да бъдем безпристрастен модератор в преговорите, но трябва да направим така, че всеки българин да остане усещането, че ЕС прави нещо за него, посочи премиерът.

Имах среща с Доналд Туск и с европейските медии и тревогата у всички е голяма. През тези 6 месеца много събития ще започнат, други ще се развият, трети ще завършат.

10 милиарда по-малко евро в европейския бюджет има за кохезионния фонд, в Крим нещата не се решават, нашите големи съседи също…дори държави като Словения и Хърватия. Член 7 за Полша…важен е спорът между комисията и Полша. Западните Балкани, надеждата на народите на Западните Балкани, земеделската политика, киберсигурността, европейската отбрана, миграционния поток и справянето с миграционната криза, която продължава да разделя и то жестоко съюза. Трябва да се отворят много въпроси и много отговори да се дадат, каза Борисов. Но нека спра до тук. Никога не съм слушал толкова хубава реч като тази на Доналд Туск, не искам да се отдалечаваме от нея, да ни е успешно председателството, добре дошли на всички”.
(“Епицентър”)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top