Нинова: Разговарях с Борисов – да направим веднага актуализация на бюджета на Касата за мораториума!

Нинова: Разговарях с Борисов – да направим веднага актуализация на бюджета на Касата за мораториума!

Политика 0 Comment 11

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви на пресконференция, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов, за да му предложи парламентът спешно да промени закона за бюджета на НЗОК.

Целта е да отпадне Параграф 6 за парите на онкоболните и мораториума върху новите лекарства.

Аз се обадих на г-н Борисов, упълномощена от пациентски организации, разкри лидерът на БСП. И добави, че ще информира и другите парламентарни групи.

“Единственият легитимен начин да излезем от създадената ситуация, е да направим спешно актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. Да, ще е прецедент, но това е единственият шанс пациентите да не останат необгрижени от 1 януари 2018 г.”, декларира Нинова, че е заявила на Борисов. И го е призовала за разум.

Нито в една европейска държава няма такъв законов текст, цитира Нинова отворено писмо от онкоболните. Тя запознала с него премиера Бойко Борисов.

Единственият легитимен начин да излезем от тази ситуация е да направим спешно актуализация на бюджета на Здравната каса, категорична е Нинова.

Червените внасят в парламента още днес законопроект – предложение да отпадне Параграф 6 от закона за бюджета на НЗОК.

Обърнах се към г-н Борисов – да не работят на инат, това което направиха, очевидно, е голяма грешка. Нека актуализираме бюджета в спешен порядък до края на годината, заяви Нинова пред медиите.

“Г-н Борисов обеща да помисли. След това ми се обади г-н Цветанов и каза, че събират парламентарната си група по това предложение. Останах с впечатление, че са склонни да разгледат нашето предложение”, каза още тя.

Готови сме на среднощни заседания, но да отпадне Параграф 6 от парите за НЗОК, бе категорична Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП каза още, че левицата е готова и на следващ ход – ако управляващите не се съгласят с идеята за спешна ревизия на бюджета на Здравната каса, червените ще атакуват Параграф 6 пред Конституционния съд.

Тази процедура обаче е дълга, а болните хора ще останат без лекарства още от 1 януари, изтъкна Нинова.
“Епицентър”

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top