КИНА КЪДРЕВА:  “ОКОЛЧИЦА” E  БУДИТЕЛ!

КИНА КЪДРЕВА: “ОКОЛЧИЦА” E БУДИТЕЛ!

Водещи новини, Изкуство и Култура 0 Comment 22

Уважаеми Ботунски!
Приемете поздрава ми за Деня на народните будители с моето преклонение през българското им, дълбоко осъзнато и всеотдайно дело!
Няма друг народ с такъв празник и с ден като 24 май, в който да чества създателите на българската азбука , писменост и духовна култура, с преклонение пред Първите ни БУДИТЕЛИ от епохата след Христа, във водораздела на времето и времената..
Поздравявам и лично Вас!
Преди дни, някак случайно зелените 5 броя на” ОКОЛЧИЦА”, които имам, ме привлякоха всред многото книги, задръстили дома ми, и съм възхитена от високата им литературна,
обществена и културна стойност. Това Ваше дело НЯМА СРАВНЕНИЕ! Целенасочено, многоструйно и с високи литературни, граждански и естетически критерии Вашата “ОКОЛЧИЦА” носи не просто паметта, но и духа и делото на Ботев! Всеки брой сам за себе си е високо стойностен. Но когато човек ги чете заедно, той е поразен, извисен, обогатен, окуражен, изпълнен с надежди и вяра в българския си народ и с гордост от ОКОЛЧИЦА- историческа и съвременна.

“ОКОЛЧИЦА” не е регионално издание. Не е конюнктурно! Не е поклонническо на съвременниците, увенчани с позиции и име. “ОКОЛЧИЦА” е ДИАЛОГ НА НАЦИОНАЛНО РАВНИЩЕ. Не е просто добро литературно издание! “ОКОЛЧИЦА” е БУДИТЕЛ!
Съжалявам, че СБП няма такова издание! И не че няма условия. А за трудностите-да не говорим.- Те са пред всички ни. Но не всеки може да го прави на такова ниво.
Поздравявам Ви! – Денят на българските будители е и Вашият личен празник!
Кина Къдрева

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top