ПРОТЕСТЪТ НА МЕДИЦИТЕ ОТ ВРАЦА ПРОДЪЛЖАВА

ПРОТЕСТЪТ НА МЕДИЦИТЕ ОТ ВРАЦА ПРОДЪЛЖАВА

Водещи новини, Събития 0 Comment 37

.Депутат от БСП: Готови сме с екшън-план за болницата във Враца, така че заплатите да бъдат платени

ПРОТЕСТЪТ НА ВРАЧАНСКИТЕ МЕДИЦИ ПРОДЪЛЖИ И ДНЕС
Днес народните представители от левицата се срещнаха с част от борда на директорите на МБАЛ „Христо Ботев“ Враца. Те получиха информация за финансовото състояние на лечебното заведение и причините,довели го до ръба на фалита. Депутатите от левицата се срещнаха и с протестиращи лекари, медицински сестри и пациенти.

На срещите и на организираната пресконференция, провокирана от ситуацията с болницата във Враца, заплашена от фалит, присъстваха и народни представители: от Пловдив – област Веска Ненчева, от Ловеч – д-р Валентина Александрова, от София – област – Лало Кирилов, от Видин- Цветан Топчиев, от Враца – Иван Генов и Николай Иванов.

– Притеснени сме от от това, което направи министър Москов в правителството на „Борисов 2“. Тогава за първи път се чуха гласове, че ще бъде унищожена една съществена част от здравеопазването, а именно областните болници – заяви на извънредна пресконференция във Враца народният представител от „БСП за България“ и зам.-председател на комисията по здравеопазване в НС доц. Георги Йорданов.- Приватизирана е първичната, специализираната извънболнична помощ, денталната помощ, сега наред са областните и някои от университетските болници, които са последен бастион на здравеопазването“, категоричен бе доцентът. Пред медиите той обясни, че преди пресконференцията народни представители от „БСП за България“ са се срещнали със съвета на директорите на болницата, персонала и протестиращите. „Допуснато е на територията на болницата да функционират други болници, в нарушение на закона, които обаче работят с онези дейности, които носят печалба. Тези, които не носят печалба са останали в държавната болница.
Има опасност да останем с болница, с легла и апаратура, но без лекари
Готови сме с екшън-план за болницата, която се нуждае от кредитиране, така че заплатите на персонала да бъдат платени. Защото, какво като бъдат изплатени задълженията на болницата за юли? Има опасност да
останем с болница, с легла и апаратура, но без лекари.”

Георги Йорданов беше категоричен- хватката на частните болци, задушаваща държавната болница, трябва да бъде разхлабена: „Защото в противен случай тя е обречена, независимо дали ще бъде кредитирана.“ Той обясни, че министърът на здравеопазването е заявил, че болницата във Враца няма да бъде закрита, но ако се наложело щяла да работи с основните медицински потребности само с няколко отделения – вътрешни болести, хирургия, родилно отделение и неврология. „Това означава предаване на медицинската система за Враца – град и област. Най – отговорно заявяваме, че ако тази болница рухне, тя ще повлече по ефекта на доминото всички областни болници. А това е много опасно. Ще направим всичко възможно да я спасим“.

„Болницата е с огромна значимост за регион от над 200 000 души и всяко говорене за закриване и фалиране е посегателство върху сигурността на хората. Допуснати са серия управленски грешки, защото е позволено в държавната болница да бъдат внедрени частни, които осъществяват високоплатена дейност.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов. На практика държавната болница е на загуба заради частните. „Финансирането на болницата трябва да надвишава запора, който е направен на сметките й, за да може да се изплатят заплатите на служителите“, посочи професорът. „Този проблем с частни и държавни болници, работещи на една територия, го има и в Благоевград, и в Бургас. Той създава дебаланс и е неработещ. Това на всяка цена трябва да бъде ликвидирано“.

 

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top