Силни магнитни бури ни връхлитат

Силни магнитни бури ни връхлитат

Водещи новини, Здраве 0 Comment 35

Бурите са резултат от силното слънчево изригване на 6-ти септември и започнала миналата нощ. Тези токове са достигнали при нас през нощта, около 4 часа,
Нов цикъл от магнитни бури започва тази вечер и ще продължи през следващите два дни, съобщи за Дарик доц. Петя Трифонова от Геофизичния институт към БАН.

Бурите са резултат от силното слънчево изригване на 6-ти септември. На географските ширини, в които попада България, магнитната буря е със сила от шеста степен, докато в полярните ширини и на Екватора е регистрирана максималната й сила от седма и осма степен.
Слънчевото изригване от 6 септември е рекордно за последните 12 години, отчитат астрономи от Русия. То е било последвано от второ мощно изригване на 7 септември, а магнитните бури са започнали тази нощ.
Магнитната буря е резултат от смущенията в земното магнитно поле, причинени от изригналите слънчеви частици. В близост до Земята се образуват токове.

Хората, които са чувствителни към промените на времето, ще усетят и магнитната буря, но не може да се твърди, че тя е опасна, обясни още доц. Трифонова и още: „Със сигурност те ще причинят промени в кръвното, промени в пулса, но пряка и директна опасност няма, въпреки че много хора ще ги усетят“.

Опасно може да стане за техниката и технологиите, ако сегашното изригване бъде последвано от ново силно изригване, тъй като магнитните смущения ще се насложат.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top