ЖИВЕЕМ В ЗЕМЯТА НА БОТЕВ

ЖИВЕЕМ В ЗЕМЯТА НА БОТЕВ

България, Изкуство и Култура 0 Comment 98

Камелия Христова Панайотова, 17 г., гр. Варна

„Но стига ми тая награда
каже нявга народа –
умря сиромах за правда
за правда и за свобода…“

Едва ли има човек в България, който да не е чувал тези слова и да не е настръхвал.
Христо Ботев е един наистина запомнен патриот, революционер, поет, българин. Отдал живота си за родината. Споменаваме името му и до днес, но това, което не правим, е да осмислим жертвата му.
Огледайте се! Моля всеки българин да спре часовника, за да не губи време и да се огледа. Какво виждате?
Действителността ни днес не се различава много от тази по време на робството, а? Само дето днес сами се поробихме.
Изминава сто четиридесет и първата годишнина от смъртта на Ботев, а това, което направихме ние бе… да споменем името му. Една празна сирена, оставяща ни на крака. Мълчим. Но и какво да кажем?
Ако Ботев застане пред мен днес, срам ще ме хване. А той нека ми разказва как трудно се живее между глупци неразбрани. Нека разказва, само да не се огледа, че сърце не трае да гледа турчин как бесней над бащино му огнище, а какво остава българин да гледа? Нека разказва, само да не се огледа, че ще избере да измръзнат жили и да изгние в гроба. Да можеше да се върне юнака, че да берем цветя в градина и да кичим глави и пушки, но го няма и няма да се върне. На негово място е парламента, а парламентът нехранимайка излезе – пропи бащино имане, покри цял народ с дълбоки рани, а мойта младост зелена увяхна и най-лошото е, че другари не ме гледат наедно с тях да се смея, ами с мен съхнат.
И ще ви кажа кой ни в таз робска люлка люлее – сами. И от толкоз години търпим, че да си спасим душите, а те и тях ни взеха. Ботев нямаше да ги вземе, щеше да ги нахрани, да ги напои. Само че Ботев го няма, а мълчи народа и не се чуй глас за свобода, защото поетът си даде живота.
Не осъзнаваме ли, че той загина за нас?
Ботев умря за теб, българино! Ботев писа за твоята страна, за твоите поля и за твоите мечти. Какво направи ти? Включи телевизора, погледна малко костюмари и се стресна, а Ботев срещу цяла империя се бори.
Спомняте ли си за битката славна на Ботев? „Светът, привикнал хомот да влачи,/ тиранство и зло и до днес тачи“ е казал героят. „Тежка желязна ръка целува,/ лъжлива уста слуша с вяра.“ За кого мислите го е написал? За тираните именно, не за своя си народ, но ние днес сами на себе си в тирани се превърнахме.
Поддаде се българина на мерцедеси, джи класи, гласува, избира пък го не пита колко е души изгорил живи и сироти колко той е ограбил.
Къде остана честта, майко, юнашка?
Оглеждам се. Виждам как хора, питащи с какво е известен Ботев, управляват родината ни. И по-тъжно има, те не са готови да умрат за нея, а да я умъртвят за себе си. Чувам как същите тези „българи“ повтарят една и съща реч, обещават градация, а деградират всяка сутрин във всяка една медия. С всяка сутрешно кафе върви и предтекст, че ще опазят България, само че Борисов не е Левски, Станишев не е Ботев, а Доган даже и българин не е.
Оглеждам се. Виждам липса на всякаква човечност, дух, свобода. Виждам валути вместо очи, а връх Шипка го е страх веч да ни припомни тоз ден славен.
Представяте ли си Ботевата чета да бе заминала да продава бургери в чужбина, вместо да се бори? Защото това е, което правим ние. Вече не плаче майката, не тъжи, че синът й е станал хайдутин, а че е избягал в Германия, защото това правим ние – бягаме, овци победихме и в такива се превърнахме. Като ни домъчнее за България, идваме си, ама Ботев, повтарям, го няма и хайде чао Българийо, тебе клета оставям.
Оглеждам се. Виждам канадци, турци, гърци, македонци, роми – българи не виждам.
Ослушвам се. Чувам английски, италиански, френски, турски, немски – български не чувам.
В земята на Ботев живеем. Виждам него – във всяка тревичка, всяко камъче, всяко знаме, в цялото има на България го виждам Ботев, само не и у хората.
В земята на Ботев живеем, ама ние не сме Ботьовци. Сами се зачернихме от алчност, а сиромахът умря и само тая награда му стигаше – да каже нявга народа, да го почете. Дали знае Ботев, че народ няма,
Който да го спомене?

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top