Иван Генов: “БСП има решения за проблемите в образованието”

Иван Генов: “БСП има решения за проблемите в образованието”

Политика 0 Comment 123

 

Не протоколна среща с учителите, а истински дебат по проблемите в образованието се проведе снощи във Враца. Той бе иницииран от кандидатите за народни представители на “БСП за България” за врачанска област. Специален гост бе Ирена Атанасова – директор на 125-то училище в София и кандидат за народен представител от “БСП за България”.

Заради важната тема директори и учители от врачанските училища бяха изпълнили голямата зала на Дома на науката и техниката. Всички бяха единодушни, че приетият набързо нов закон за образованието не е решил съществуващите с години проблеми, а напротив – задълбочил ги е. Затова е нужна цялостна дълбока ревизия на закона за образованието, каквато предвижда БСП.
Друг сериозен проблем е застаряващата гилдия на учителите – над 50 % от тях са над 55 години. БСП предлага стипендии за студентите-педагози, учителската професия да влезе в списъка на регулираните професии и истинска квалификация на педагозите с откъсване от работа на всеки 4 години за няколко месеца. Относно плюсовете и минусите на делегираните бюджети, БСП настоява да се направят такива промени, които да отчитат спецификата на всяко училище. Обсъдено бе и прословутото увеличение на учителските заплати. Събралите се учителите бяха единодушни, че то трябва да е еднакво за всички, а не както стана последният път – различно за всяко училище. “Това, което предлага БСП е 15 % увеличение на учителските заплати през първата година на мандата и 40 % увеличение до края на мандата. И това е при 5 % от брутния вътрешен продукт за образование” – коментира Ирена Атанасова.
“Дори заплащането на учителския труд не е най-важното. Ние сме смачкани! Това е най-важното! Ние сме притиснати от всичко! Българският учител и българското училище нямат подкрепа от никого – нямат подкрепа от обществото, за родителите не говорим, нямат подкрепа от институциите, нямат подкрепа от държавата! Ние сме оставени сами да се справяме с всичко!” – обобщи настроенията на колегите си Атанасова.


“Не съм професионалист, но съм човек, който иска българското образование да си върне авторитета! И аз съм един от многото, които го искат. Не можем да стоим и да гледаме безучастно как в България вече са затворени 800 училища! По време на турското робство са създавани училища – в една махала за 10 – 15 деца, за да се запази българщината. Сега затваряме училища. Оставяме децата неграмотни. Държава без грамотно население не може да съществува дълго!” – коментира Иван Генов. Водачът на листата на “БСП за България” за врачанска област се ангажира с наложителните промени в образованието, които предстоят, и помоли прсъстващите учители да продължат да участват активно в диалога за образованието.
В същата вечер във Враца бе заключителното събитие от предизборната кампания на “БСП за България” за врачанска област. На него Иван Генов каза: “Ние не сме плашилото, както ГЕРБ се опитват да ни изкарат, заплашвайки своите служители. БСП не е плашилото – БСП е надеждата и спокойствието на хората! БСП ще даде спокойствие на тези професионалисти, които си гледат съвестно работата. БСП ще даде спокойствие на бизнеса, който работи по правилата. БСП ще даде спокойствие и гаранции на инвеститорите, които искат предвидимост в тази държава. Това ще направи БСП! И ще го направи за България, за всеки български гражданин! В неделя подкрепете промяната с номер 10 в интегралната бюлетина!”

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top