Стефан Данаилов: Само невъзможността да дишам би ме разделила с театъра

Стефан Данаилов: Само невъзможността да дишам би ме разделила с театъра

Водещи новини, Интервю 0 Comment 22

– Г-н Данаилов, стартът на президентската надпревара съвпадна с новия театрален сезон, с началото на учебната година в НАТФИЗ, където вашите студенти чакат с нетърпение часовете със своя Мастер. Как се справяте с цялото това натоварване, не ви ли тежи, че не можете да се отдадете изцяло на нещата, които толкова обичате, а трябва отново да сте лице и острие на партията си и в тази кампания?

– Лице да, ама чак пък острие…? Не мисля, че работата ми в Народното събрание и в театъра пречи на срещите ми с любимите ми студенти. Пък и това е един нов клас и всеки ден откривам нови и нови черти у тези млади лица, с които ни предстои дълъг път на опознаване и реализация на куп замислени идеи. Надявам се и от сегашния клас да се родят нови знакови имена и лица като тези от предишните ми класове. Не ми тежи и предизборната надпревара, защото участвам в нея убеден, че ген. Румен Радев е новата надежда на България. Когато вярваш в някого, не щадиш сили.

– Кое е най-необичайното нещо или неочакван въпрос, който сте чули от младите момичета и момчета от академията?

– Мастер, кое може да накара народните представители да работят активно и всеки ден в Народното събрание? Как мислите, дали е лесно да им отговоря?

– А вие какво бихте ги попитали, но досега сте се въздържали?

– Защо са спокойни и мълчаливи, въпреки че повечето от проблемите в обществения живот засягат именно тяхното лично днес и утре. Но аз съм там не за да ги питам, а да им преподавам всички професионални тайни, които знам, и да отговарям на техните професионални въпроси. Знам, че са интелигентни и сами ще намерят отговорите на политическите си въпроси.

– Какво бихте попитали пък политическите си опоненти?

– Докога няма да се съобразяват с основните правила на демокрацията и ще налагат недопустими отношения между парламент и изпълнителна власт в лицето на премиера.

– Вече се коментира как едва ли не слизате от сцената – “Пигмалион” ще се играе рядко. Наистина ли е така? Можете ли да си представите да се разделите с публиката?

– Не мога да си представя как ще сляза от сцената, най-малкото защото ми е трудно да слизам по стъпала (Смее се.) Не съм първият актьор, който ще каже, че за мен театърът винаги ще е моя живот. Животът обаче е така устроен, че полека-лека човек се разделя с много неща, с които е бил свързан. Но с театъра може да ме раздели само невъзможността да дишам… Не, не слизам от сцената и за това не чакайте скоро съобщение!

Каква е разликата от предишната кандидат-президентска кампания, когато вие бяхте участник като вице в двойката с Ивайло Калфин и за малко да влезете на “Дондуков” 2?

– Разликата е в още по-рафинираните начини за купуването и фалшифицирането им, на които може би ще станем свидетели този път, каквито са моите сведения… С Ивайло направихме всичко, на което бяхме способни, но видяхме и купуване на гласове, и опити със симпатично мастило да се променя гласуването – например в Казанлък. Това бяха първите избори, превърнати в генерална репетиция за други много по-дълбоки машинации.

– Имате ли конкретни сигнали, че се готвят някакви фалшификации, че предупредихте за това от трибуната на предизборните ви срещи?

– Да, имам сигнали. Но ще говорим за тях чак след като минат изборите.

– Кажете честно, кога според вашето усещане шансовете на БСП бяха по-големи – когато лично участвахте в състезанието или сега, когато сте начело на инициативния комитет, издигнал ген. Румен Радев и Илияна Йотова?

– За миналото вече е ясно – било, каквото било… Но сега съм твърдо убеден, че Румен Радев и Илияна Йотова са истинската надежда за възможност за промяна. Те декларират своето кредо, че ще работят “За доброто на България”. Зная, че на всички ни е омръзнал маниерът на тоталитарно поведение, който напоследък се превърна в основен стил на работа въпреки разпореждането на конституцията за разделението на властите. Аз съм свободомислеща личност и смятам за недопустимо подчинението на мнозинството във върховния орган на управление на страната (ако някой е забравил – имам предвид Народното събрание) под личното мнение на един или друг самовлюбен управленец.

– Вече пообиколихте различни градове, а хората обичат да говорят с вас. Има ли активност на тези предизборни срещи, какво настроение долавяте – интересуват ли се от изборите, харесват ли кандидатпрезидентската двойка, която им предложихте?

– Излъчването и убедителността на ген. Румен Радев и Илияна Йотова са на зрели и премислени личности, а това ми дава повод да повярвам, че в техни ръце президентската институция може да изпълни своята мисия. Сравнявайки ги със сухите и повтарящи се речи на опонентите им… Обнадежден съм, че за доброто на България това ще отзвучи в съзнанието на българските избиратели и те ще кажат тежката си дума на 6 и 13 ноември. Вярвам в това. Затова събрах инициативен комитет и издигнахме кандидатурите им. Очарован съм от факта, че в още 38 градове и села местни инициативни комитети подкрепиха тази двойка.

А всъщност защо отказахте настоятелните покани вие да сте кандидатът на социалистите за президент?

– Когато моите другари ме поканиха, прецених, че не съм готов да жертвам ангажиментите си към театъра, киното и моите студенти Честно казано, аз си знам летвата, която мога да скоча. Да бъдеш арбитър на политическата ни сцена, не само е чест, не е само признание за теб самия, а отговорност, себеотдаване и много, много ерудиция, която да ти дава право компетентно да вземаш решения за различни съдбовни въпроси за страната ни. Малко ли са ни грешните и смешни случаи от некомпетентност, когато за България се говори само в сферата на хумора и сатирата… Страната, в която са расли велики мислители и държавници от нашата история, не може да е предмет на вицове у нас и в чужбина, че в ада не е нужно да ни пазят ония с рогата. Ами ние сами се поставяме в нелицеприятна светлина! На България може да се служи на много нива – стига да си честен и всеотдаен към народа си.

– Обичате ли да летите със самолет? Има ли лупинг, който не ви се иска ген. Радев да направи?

– Не! Но на самолета на такъв ас като ген. Радев бих пътувал спокойно, защото вече няколко години имам впечатление от него – още от първата ни среща в Плевен през 2011 г. Като погледнете този мъж и чуете уверения тон, с който говори, не ви ли убеждава, че няма сутрин да има едно намерение, на обяд да изпусне нервите си с люти закани, а вечерта да разберете, че това е било зле режисиран емоционален акт… Знам, че такива лупинги няма да прави. Радев е мъж на смислените действия, способен да взема в отсъствие на време верни държавнически решения.

– Вече месеци сте единственият зам.-председател на БСП. Говорили ли сте с лидерката Корнелия Нинова защо не излъчва и други свои заместници и това тежи ли ви? Май лагерите в БСП още не могат да сключат примирие и вие оставате единствената знакова, приемлива за всички фигура. Ще изригне ли напрежението при една загуба на президентските избори – първата истинска битка на Нинова?

– Не се надявайте! Дори мога да ви уверя, че работата по предизборната кампания ми дава повече основание да вярвам, че почти всички от Изпълнителното бюро отговорно, активно и иновационно работят сред избирателите за изпълнение на решенията на БСП. Не се чувствам единствен зам.-председател на Корнелия. Тя успя да накара всеки от бюрото да се чувства пряко отговорен за действията на ръководния орган. И честно, все повече вярвам, че този път ще успеем. Успехът винаги има много майки и бащи, а неуспехът винаги е сираче Вярвам, че този път ще се радваме заедно с ген. Радев на успешния завършек на тези избори, защото вярвам в разумния избор на българските избиратели. Но каквото и да става, аз съм до този мъж, в когото разпознах надеждата си за възможна промяна.

© www.24chasa.bg

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top