„Алфа рисърч“ прогнозира „драматичен“ балотаж Цачева – Радев

Политика 0 Comment 22

С голяма вероятност може да се прогнозира, че президентът ще бъде избран след „драматичен“ балотаж между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и издигнатия от БСП Румен Радев, показватданни на „Алфа рисърч“ от проучване, проведено от 8 до 13 октомври.

Цецка Цачева събира подкрепата на 29.3% от участниците в проучването, които твърдо са решили да гласуват. Румен Радев е с 21.4%.

„Алфа рисърч“ засега не се ангажира с прогноза за балотажа, освен очакването да е много оспорван.

„Близостта на избирателите от ляво-националистическия спектър създава предпоставки за драматичен втори тур. На него Цецка Цачева би привлякла допълнително основно симпатизанти от Реформаторския блок, докато мнозинството от подкрепящите Ивайло Калфин (АБВ), Красимир Каракачанов („Обединени патриоти“), Татяна Дончева („Движение 21″) и другите по-слаби кандидати, биха дали гласа си по-скоро за Румен Радев“, посочва „Алфа рисърч“.

Агенцията напомня, че остава открит въпросът за гласовете на ДПС, защото 80% от симпатизантите на движението заявяват, че към момента не са решили за кого да гласуват.

В изводите от проучването се казва, че предстоящите избори поставят на масата още един голям залог – бъдещата управленска формула.

„Предвид липсата на ясно парламентарно мнозинство и хипотезата за предсрочни избори, подкрепата, която ще получи всеки кандидат на първия тур на изборите, ще бъде индикатор за действителната електорална тежест на партиите и съответно – за мястото им в бъдеща политическа конфигурация“, допълва „Алфа рисърч“.

Останалите основни претенденти на изборите са позиционирани близо едни до други. На трета позиция се очертава Красимир Каракачанов (8.7% от решилите да гласуват), следван от Ивайло Калфин (6.8%). Непосредствено до тях се нарежда група от трима кандидат-президенти – Трайчо Трайков (5%), Татяна Дончева (4.5%) и В.Марешки (3.3%).

С под 1% лична подкрепа тръгва бившият премиер Пламен Орешарски.

Изследването отчита засилваща се мобилизация в обществото. С около 7% в сравнение с месец септември се увеличават желаещите да отидат до урните, но все още не може да се каже дали това се дължи на задължителното гласуване, или на политическата конкуренция.

Очаква се избирателната активност да бъде около 61% от живущите в България, или малко над 3.5 млн. души. С най-висока мобилизация за момента се открояват привържениците на левите партии – БСП, АБВ, „Движение 21“. Колебание и респективно, електорален резерв, е налице сред симпатизантите на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт.

Към началото на кампанията, когато още не е напълно ясен ефектът от задължителното гласуване, опцията „Не подкрепям никого“ събира почти 11% от решилите да участват във вота.

„Делът й не е достатъчен, за да предизвика значим ефект върху резултата от първи тур, но и не означава, че трябва да се подценява заблуждаващият й ефект върху избирателите. Колкото повече хора изберат да гласуват срещу всички, толкова по-висок процент автоматично ще получат водещите кандидати“, напомня социологическата агенция.

Профилът на ориентиралите се към „Не подкрепям никого“ избиратели до голяма степен повтаря този на традиционно негласуващите – най-младите, учащите, жителите на големите градове.

Проучването сочи, че най-голямо влияние върху стартовите позиции на кандидатите оказва електоралната тежест на партиите, които ги издигат.

Относително най-силен мажоритарен ефект имат кандидатите на малките партии – Ивайло Калфин и Татятна Дончева. Те удвояват резултата на собствените си политически сили, но засега достигат около 5% – 6%, които кампанията може да увеличи. Двете формации в дясно се движат стриктно в рамките на собствените си избиратели. Цецака Цачева привлича 75% от симпатизантите на ГЕРБ, но не и хората от другите партии. Сътресенията в РБ и проблемните им електорални позиции ограничават началната подкрепа за Трайчо Трайков, сочи „Алфа рисърч“.

За разлика от ситуацията в дясно, в ляво-националистическия спектър е налице много голям обмен на избиратели. Около 2/3 от гласовете на БСП отиват за Румен Радев, но останалите се преливат към Ивайло Калфин, Татяна Дончева, Красимир Каракачанов. Аналогична е ситуацията при „патриотите“, чиито симпатизанти се разделят между подкрепа за собствения си кандидат и за други кандидати от този спектър.

Националното представително проучване на „Алфа рисърч“е проведено в периода 8-13 октомври сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна чрез преки полустандартизирани интервюта „лице в лице“. То е възложено, финансирано и проведено като част от собствената изследователска програма на агенцията.

(Медиапоол)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top