ВСЕНАРОДНО ПОКЛОНЕНИЕ НА ВРЪХ „ОКОЛЧИЦА“

ВСЕНАРОДНО ПОКЛОНЕНИЕ НА ВРЪХ „ОКОЛЧИЦА“

България, Водещи новини, Враца 0 Comment 194
  • 140-години от подвига на Христо Ботев и неговата чета

Стотици ботеви поклонници се изкачиха днес до героичния връх Околчица във Врачанския Балкан за да отдадат почит на Христо Ботев, четата му и хилядите герои, паднали за свободата на България.
„Нека на това място за замислим за това, което ни завеща Христо Ботев. Нека в динамичното време се замислим за това, което ни прави човеци – любовта към родината, към свободата, вярата в хората. Нека загърбим политическите дребнотемия и безсмислените различия. Днес ние сме свободни, но зачитаме ли това, за което предците ни са мечтали? Да се замислим, но и да имаме самочувствието на българи… Нека днес вземем частица от това, което ни завеща Ботев, от неговия пример, и я пренесем напред през поколенията“ – призова в словото си Димитър Главчев, заместник председател на Народното събрание.

Сред поклонниците, дошли на върха, бяха също Цветан Цветанов – заместник председател на ПП „ГЕРБ“, Калин Каменов – кмет на Враца, Малина Николова – областен управител, народни представители, председателят на общинския съвет, общински съветници, над 1000-та участници в тазгодишния 70-ти Национален туристически поход „Козлодуй – Околчица“. Пристигнаха също делегации от побратимените на Враца градове Вилньов льо Роа, Бор и Суми.

В памет на загиналите трисагиум отслужи траянополският епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници. Отслужен бе и молебен за България.
По традиция всенародното поклонение започна с възстановка на последния бой на ботевата чета, изпълнена от национално дружество „Традиция“ и завърши с поднасянето на венци и цветя пред паметника на „Околчица“.

Галерия

Related Articles

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top