ОТКРИХА МЛАДЕЖКИ ЦЕНТЪР-ВРАЦА

ОТКРИХА МЛАДЕЖКИ ЦЕНТЪР-ВРАЦА

Водещи новини, Враца 0 Comment 1413

Посланикът на Кралство Норвегия у нас Нейно Превъзходителство Гюру Катарина Викьор и кметът на  Община Враца Калин Каменов прерязаха лентата на Младежки център в града, реновиран с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

„Новият Младежки център във Враца е изграден за децата. Тук те ще се изявяват и ще се даде възможност на талантливите да проявят своите възможности, качества и умения, а онези, които имат проблеми – да получат квалифицирана помощ и подкрепа… Благодарен съм на колегите от Норвежкото посолство и правителство, които финансираха изграждането на тази сграда, която струва повече от 1 млн. евро..“ –каза кметът на Община Враца Калин Каменов при откриването на Младежкия център.

Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Норвегия Нейно Превъзходителство Гюру Катарина Викьор благодари на институциите, които са партньори при изграждането на подобни центрове в страната – в Стара Загора, Пловдив и Добрич.

„Координацията между държавата, Общината и нашето правителство е много добра. Вярвам, че младите хора ще запазят страстта, с която са работили досега и ще открият ползата от това да бъдат в центъра. Децата са наш приоритет, защото те са бъдещето на Европа и ние трябва да инвестираме повече в тях“, каза Нейно Превъзходителство Гюру Катарина Викьор.

На събитието присъстваха още зам.-кметовете на Община Враца Мария Попова и Петя Долапчиева, народните представители инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, областният управител Малина Николова, председателят на Общинския съвет Румен Антов, зам.-кметът на Община Пловдив Георги Титюков, представители на държавни и местни институции.

В художествената програма при откриването  участие взеха балет „Вива“, брейкденс група „Монстър“, изпълнители от школата по художествена гимнастика, Детски танцов състав „Радост“ и младият певец Галин Снежанов.  Прожектиран бе и късометражншя филм „Северозападният регион през погледа на младите хора – реалност и мечти“.

Галерия

Проект  BG06-105 „За подобряване на благосъстоянието на децата и младежите в риск- изграждане на устойчив модел за интеграция и социално включване в Община Враца

Младежки център – Враца е изграден в рамките на проект BG06-105 „За подобряване на благосъстоянието на децата и младежите в риск – изграждане на устойчив модел за интеграция и социално включване в Община Враца“.

Проектът се реализира по Компонент 1 „Младежи в риск“ на Програма BG06 „Деца и младежи в риск“, финансирана чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Бенефициент по проекта е Община Враца, а негов партньор е Сдружение „Нов път“ – град Хайредин.

Основната цел на проекта е насочена към подобряване на благосъстоянието на децата и младежите в риск на територията на Община Враца, посредством създаване на Младежки център и въвеждане на услуги за младежи в риск, които да отговарят на изисквания за получаване на Знак за качество на Съвета на Европа.

Целева група на проекта са децата и младежите от местните общности на възраст между 15 и 29 години, с акцент върху онези от тях, които са изложени на риск от социално изключване и бедност.

Към настоящия момент чрез изпълнените дейности и работата на назначените 5 младежки работници и 2 ромски медиатори, в рамките на проекта са обхванати над 1 200 представители на целевата група на територията на Област Враца.

Финансирането на дейностите по проекта е със 100% безвъзмездна финансова помощ. Бюджетът на проекта е в размер на 1 160 206 евро, като за строителните работи по модернизация на сградата на Младежки център – Враца са изразходвани 579 374 евро.

Продължителността на изпълнение на проекта е до 31.12.2016 г.

Related Articles

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top