ПРОДЪЛЖАВА БЕДСТВЕНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В ОБЩИНИТЕ ХАЙРЕДИН И МИЗИЯ

ПРОДЪЛЖАВА БЕДСТВЕНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В ОБЩИНИТЕ ХАЙРЕДИН И МИЗИЯ

Водещи новини, Враца, Северозапад 0 Comment 95

PHC_3991

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заедно с министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов посетиха критичните места в общините Хайредин и Мизия.

Румяна Бъчварова

Румяна Бъчварова

Неспазване на издадени предписания от държавни институции е увеличило риска за ситуацията, в която се намира язовир Рогозен-1, каза пред журналисти Румяна Бъчварова. „По-важното беше да видим каква е общата картина на ситуацията в региона и да предприемем мерки, които няма да позволят да следваме появяващите се рискове, а да осигурим елиминирането на част от тях. Смисълът на това широко участие в област Враца е да оценим ситуацията, за да направим списък от най-неотложните мерки, с оглед на по-принципно решение на въпросите, които са останали нерешени в годините“, заяви министър Бъчварова.

PHC_3948

След проведената теренна обиколка на водните обекти в общините Хайредин и Мизия в Областна администрация-Враца бе проведена работна среща, на която бяха взети няколко решения за предприемане на спешни действия по възстановяването на преливника на язовир Рогозен-1, съобщи областният управител Малина Николова, която посочи, че ще бъде направен насип с едър материал, който да спре разрушаването и ерозията на преливника на язовир Рогозен-1.

PHC_3970

„Второто решение, което взехме, е свързано с изпълнение на предписания на кмета на община Хайредин, дадени му както от междуведомствената комисия към областна администрация-Враца, така и от Агенцията по метеорологичен и технически надзор. Трето решение е да се направи всичко възможно най-важните части от програмата за планово почистване на реките да бъде представена с доклад до министър Бъчварова за финансиране на това почистване“, заяви Малина Николова. Тя посочи, че отговорността за състоянието на язовир Рогозен-1 е на собственика на водния обект, а именно община Хайредин.

Гл. комисар Николай Николов

Гл. комисар Николай Николов

Гл. комисар Николай Николов посочи, че язовир Рогозен-1 ще продължи да бъде източван до безопасно ниво, след което специалисти от Напоителни системи ще извършат обследване на язовирното съоръжение и ще издадат препоръки за възстановяване на водното съоръжение.

Областният управител заяви, че обявеното бедствено положение приключва на 9 май в 21 часа, докато гл. комисар Николай Николов посъветва да не бъде отменяно все още, за да може държавата да помогне в тази критична ситуация.

PHC_3990

Представителите на държавата заявиха, че очакват проект за необходимите дейности от кмета на Хайредин, за който евентуално ще се търси финансиране, в зависимост от възможностите.

PHC_4007

По-късно от областната администрация съобщиха, че със е удължен срока на бедствено положение в Общините Хайредин и Мизия, до 21 часа на 19 май 2016 г.

Към момента по информация на оперативния дежурен в Областния съвет за сигурност няма данни за опасност за населението.

PHC_4013

Related Articles

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top