ГЕРБ създава безконтролна възможност на ВНС да ни заведе в конституционен тупик

 ГЕРБ създава безконтролна възможност на ВНС да ни заведе в конституционен тупик

България 0 Comment 7

 

Проф. Янаки Стоилов запозна медиите със становището на Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група във връзка с предложението за нова конституция.

 

– На нашите читатели предлагаме пълният текст на Становището на Изпълнителното бюро на НС на БСП и ръководството на Парламентарната група на „БСП за БЪЛГАРИЯ“ за политическата ситуация в страната и предложението за свикване на Велико народно събрание –

 

Повече от 40 дни в страната продължават протести срещу олигархичната власт на корумпираното управление на България с искания за оставки на правителството, оглавявано от Бойко Борисов, на главния прокурор и за провеждане на предсрочни избори. БСП подкрепя тези искания, които се споделят от повечето български граждани.
В пореден опит да се задържи на власт председателят на ГЕРБ постави на карта едно от малкото ни достижения през последните десетилетия – Конституцията на Република България. Подетата инициатива цели да отклони вниманието от насъщните и неотложни проблеми, с които управлението не се справя. Вместо това, рушителите на парламентаризма и конституционализма влизат в ролята на конституционни законодатели. Така нареченият рестарт на политическия модел преследва трайно узаконяване на злоупотребите и несправедливостта, на официалната и паралелната власт, които задушават индивидуалното развитие и просперитета на нацията.
Преди 30 години Великото Народно събрание имаше огромна представителност. В обсъждането на проекта за Конституция в него участваха едни от най-големите авторитети в българското общество. Паралелът със сегашните „творци“ на конституционни идеи е красноречив и горчив. БСП е партията, която изигра решаваща роля за създаване и приемане на действащата Конституция.
Днес ние, българските социалисти категорично отстояваме развитието на България като република с парламентарно управление, рамката за изграждане на демократична, правова и социална държава. На основата на Конституцията се преодоляха не една и две политически кризи. Заради всичко това ние заставаме в нейна защита!
Ние знаем, че въпреки конституционните повели, в много случаи нито здравеопазването, нито образованието са безплатни, нито правото на труд е пълноценно гарантирано. Проблемът обаче не е в съдържанието на Конституцията, а в нейното изпълнение – по отношение на основните права и разделението на държавната власт. Управляващите действат на принципа – като не изпълняваме Конституцията – да я променим съобразно поведението си. Сега опасността е още по-голяма – отпращането на главата за основните права в края на предложения от ГЕРБ проект показва намерение за тяхно бъдещо орязване. Необходимите промени в съдебната власт не могат да са алиби за предприетия от управляващите ход.
Предложението за уж нова Конституция създава безконтролна възможност на едно ВНС с неясен политически профил и мнозинство да ни заведе в конституционен тупик, а през това време развръзката на политическата криза ще се отдалечава и всички остри социално-икономически проблеми ще се задълбочават.
Намираме се в решаващ за бъдещето на обществото и държавата момент: ще позволим ли на облагодетелствалите се в годините на прехода от държавен социализъм към капитализъм от олигархичен и компрадорски тип, основан на преразпределително-корупционни механизми, да утвърдят своята власт или хората на труда и на почтения бизнес ще се освободят от тези, които ги експлоатират и ограбват.

* * *

Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и ръководството на Парламентарната група на „БСП за БЪЛГАРИЯ“ изразяват становище:
· Не подкрепяме предложението на ГЕРБ и призоваваме за категорично противопоставяне с парламентарни и масови действия на опита за конституционна подмяна, предприета в събрание, което все повече губи своята представителност и обслужва едно изчерпано управление.
· Отхвърляме поканата на ПГ на ГЕРБ за консултации по представения текст за „нова“ Конституция.
· Настояваме всички държавни институции да се придържат към своите конституционни и законови правомощия за защита на гражданския мир и приоритетно да гарантират свободни и честни избори за Народно събрание.
· Призоваваме:
– гражданите, в т.ч. социалистите и нашите симпатизанти, открито да изразяват своето недоволство, вкл. чрез още по-масово и активно включване в мирни протести и др. прояви, които да направят невъзможно посегателството срещу Конституцията на Република България и приемането на решение за избор на ВНС в тази ситуация;
– парламентарните и извънпарламентарните партии, обществени организации и юристи да не търсят политически и други облаги с присъединяването си към зле скалъпената, лицемерна и опасна за стабилността на държавата и демокрацията конституционна инициатива;
– организациите на БСП и участниците в кампанията за избор на председател на партията да поставят на преден план актуалните проблеми на националната политика и проблемите на хората, заради които партията съществува.
На основата на това становище предлагаме Националният съвет на БСП и ПГ на „БСП за БЪЛГАРИЯ“ да приемат политическа позиция.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top