М л а д а “ О к о л ч и ц а“ КАКЪВ БИ БИЛ НАРОДЪТ, БЕЗ ПАМЕТ ЗА МИНАЛОТО?

М л а д а “ О к о л ч и ц а“ КАКЪВ БИ БИЛ НАРОДЪТ, БЕЗ ПАМЕТ ЗА МИНАЛОТО?

Водещи новини 0 Comment 20

Атанас Марков Петров,17 г., гр. Варна

Живеем в земята на Ботев! Да, днес все още по тази земя стъпваме ние, един народ, който от векове нарича себе си български. Нашите майки все още раждат деца, в чиито актове за раждане пише гражданство: българско. Кой ли ще живее обаче по тези земи след 50, след 100 години? Щом най-простата сметка сега показва, че българите се стопяват и толкова бързо намаляват. Моят народ напуска земята на Ботев, принуден да търси щастието си в чужди земи. Нашата вече свободна България официално е приета в семейството на Европейските народи. От онзи сън, в който „светът прилича на кръчма и гладните, дрипавите и измръзналите народи са се събрали в нея и на колене въздават хвала Бахусу“ трябва да сме се събудили! Трябва, ама не сме! Пак от тюмбекията сме в замъгление и „Дим,дим! под който ние българите така сладко спим“. Животът тук си е пак същият: „ Мислиш, мислиш, пък се попротегнеш като философ, прозевнеш се като дипломатин, почешеш се в тила като политик и … заспиш“. Че и сън сънуваме. Сънуваме, че нещо в старата госпожа Европа се е променило, откак Ботев писа за нейните величия- г-н Бисмарк, майстор Андрашия, Мак Махон, лорд Дерби… Сега имената на тези, които държат юздите на европейския файтон са други, но сякаш пак „духат на своите измръзнали ръце, гледат с особено равнодушие на просяците, молят се богу за плодородието на човеческият род и…слушат как плачат децата на Европа за лятото…“ Тъй като от времето на Ботев все по еропейски ни образоват, учат какво да мислим, какво да правим, делят ни и ни разпределят, сега пък, заедно с нашите пастири „плетат мрежа за да покрият народа от политическият студ“. Даже и европейския си боклук ни изпращат тук, да го горим, да стоплим премръзналите си души, да дишаме и да ги споменаваме с добро. А, и да им благодарим, тези, които оцелеят, разбира се!
Ние пък, точно по нашенски, не слушаме,противим се и все правим нещо нередно на евроатлантическата нива. Като нищо, даже без да полагаме някакви специални усилия, можем да оставим „колата на европейската цивилицация“ без катран и тя да заскърца. Освен това, не пожелахме да приемем Родител1 и Родител 2 като заместители на майка и татко. Не можем да си представим заглавието на ботевото стихотворение „Майце си“ или думите „сърце,майко не трае /да гледа турчин, че бесней /над бащино ми огнище“, ако спазим тези евроатлантически ценности. И изложба в Лувъра в Париж искат да ни направят! На нас, на българите, на нашето иконографско изкуство! В най-прочутия музей ще ни представят, какво пък като ще сме в залата за Османско изкуство. Та то си е така, петстотин години нашето изкуство е част от Османската култура. Още Ботев описва „изобилието и прогреса“ за българския народ, осигурен от Турция, която „е простряла вече своята мъртва ръка връз сичките негови жизнени сили…“Пак тук Ботев пише за „дивият, варварският и безчовечният турски ярем, който в продължение на цели почти пет столетия е висял, и днес даже с още по-голяма тежина виси на врата на нашия потъпкан, западнал, но жив и неразвален още народ…“Но моля ви, това сега не го четете, защото създава у съвременния българин робско мислене и го кара постоянно да се изкарва жертва. Да ги позабравим тези години, та да променим и народопсихологията на българския народ…Така ще му помогнем да повиши своето самочувствие и да ускори прогреса си! И още, и още идеи за бъдещ просперитет ни подхвърлят различни „мудрословеснейши патки“, върху които „растат различни литературни зеленчуци, сякакви политически бурени и всевъзможни научни билки“
През 2007 г. един германски „историк“, Улф Бранбауер, подкрепен от една „истинска българка“, Мартина Балева, имаше желание да ни убеди, че Априлското въстание, в подкрепа на което Ботев тръгва със своята чета от Гюргево, е било една междуселска свада. Как не го е разбрал Ботев тогава? Можеше да не жертва живота си – и своя, и този на своите другари за някакви си толковасилно преувеличени и незначителни събития! Та тези национални „митове“ изграждали неправомерно и неоснователно вражески образ на исляма в очите на българите и разпалвали антиислямско обществено мнение. Генералният извод на тези „историци“ е, че турското робство е мнимо. Защо ли тогава Ботев с такъв плам пише за тази измислена „турска черна прокуда“, която тъй млади ги е пропъдила по чужди земи да се скитат „немили, клети, недраги“? Явно и той е бил заблуден. Днес младите ни българи пак се скитат по „тая тежка чужбина“, но за хляба си и своето оцеляване. За разлика от Ботев, повечето от тях не мечтаят и не си представят своето завръщане в България. Тъжно, но факт! Също толкова силно преувеличено било и Баташкото клане (според същите автори), последиците от които Мак Гахан с очите си вижда и толкова трогателно и подробно описва. Именно чрез неговите разкази за това „мнимо“ и „митологизирано“ събитие научава целият свят. Но той е пропаганден русофил и отразява събитията тенденциозно, за да настрои света срещу Османската империя.
Други пък, новите кириакстефчовци се сетиха, че точно на Шипка трябва да се издигне паметник на Сюлейман паша/ известен с неистовата си жестокост/, чиято армия опожарява Стара Загора, Калофер, Карлово и Сопот. Така щели сме да преосмислим историята и да преборим завладялата ни омраза. Нека да накарат евреите да преосмислят и да позабравят Холокоста, арменците – да забравят за турския геноцид, а пък и турците- възродителния процес. Защо е нужно някой нещо да забравя? Какъв би бил този народ, който няма памет за миналото си, следователно – и поуки за бъдещите поколения
Споделих тези мои размисли с Вас, защото смятам, че са истина. Изказвайки истината, аз се чувствам свободен. Ако се научим да произнасяме истината и само истината, днес в земята на Ботев ще бъдем истински свободни по дух, защото още в Евангелието на Йоан е казано „Истината ще ви направи свободни“. Ботев е имал смелостта да произнесе на глас истините за своето време и е вярвал, че „единственото спасение на нашия народ е революцията“. А дали това е единственото спасение и за нашия народ и днес…?

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top