От 14 май до 14 юни се обявява извънредна епидемична обстановка в страната

От 14 май до 14 юни се обявява извънредна епидемична обстановка в страната

Водещи новини 0 Comment 7

Правителството обявява извънрена епидеична ситуация в страната

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание.

Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

Това съобщи правителствената информационна служба.

Разрешават се трансплантациите, пуска се посещението на парковете, обяви министър Ананиев на извънреден брифинг в МС.

Всичко, което към момента е разрешено да функционира към този момент, ще продължи да функционира. Всичко, което е забранено, остава забранено, уточни здравният министър.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите.

Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

Министър Кирил Ананиев ще издаде четири вида заповеди, които влизат в сила от 00.00 часа тази нощ.

„Предстои да издам няколко заповеди, които ще влязат от 0 часа на 14 май. Едната е за противоепидемичните мерки, втората за преминаване през КПП-тата, третата – за карантина и изолация, четвъртата – какво ще остане за работи.

Всичко, което е разрешено до този момент, остава разрешено. Всичко, което е забранено да функционира, остава забранено“, поясни министър Ананиев.

Може свободно да се ходи в паркове и градини, да се посещават открити заведения, позволени са трансплантациите.

Ако в продължение на една седмица се регистрират по 100 новозаразени на денонощие, то ще се върнат старите противоепидемични мерки, подчерта здравният министър.

Остава 14-дневната карантина за всички завръщащи се от ужбина.

Националният оперативен щаб ще дава вече само един път дневно брифинги за актуалната обстановка в страната във връзка с разпространението на Ковид-19, решението на правителството.

Забраната за сядане на пейките в парковете Ананиев аргуентира с това, че все още не е ясно как се разпространява вирусът и че е възможно това да става чрез заразени повърхности.

Министър Ананиев не успя да аргументира как точно ще влизат туристите в България и нашите в чужбина. Той обяви, че 14-дневната карантина за наши и чужди граждани ще е задължителна и че мерките у нас и в съседните страни трябва да бъдат реципрочни.

По отношение на отварянето на детските градини и яслите министърът обясни, че се предвижда допитване до родителите дали са готови да пуснат децата си в тях. Според него в момента около 45 % не са съгласни с това.

„В момента с МОН правим алгоритъм. Изисквания ще има както към персонала в градините и яслите, така и към родителите и децата“, допълни той.

Ще трябва да се прилагат и всички санитарни мерки, като персоналът ще трябва да следи за спазването им от децата. Максималният размер на групите ще трябва да бъде до 10, до максимум 12 деца.

Министърът обаче не се нае да обясни как на малките деца ще бъде обяснено защо трябва да поддържат 2 метра дистанция, като единствено успя да каже, че това е въпрос на възпитание в семейството.

„Няма да има разлика между чужденци и българи, които отиват в други държави. 14 дни ще има за всички! Аз смятам, че всеки гражданин, който влезе на територията на България, трябва да има 14-дневна карантина“, попари той надеждите за море в чужбина.

Футболът категорично ще се играе без публика, като на стадионите освен футболистите, ще могат само да бъдат техническите щабове на отборите.

„Всичи хора над 60 г. в моето министерство работят от вкъщи. Препоръчва се на работодателите доколкото е възможно, персоналът да работи дистанционно“, каза повече за процесът на работа по фирмите.

„Мерките, които се обещават в другите държави, винаги имат някакъв срок, който е далечен и не е сигурен. Ние предпочитаме текущо, постоянно, да наблюдаваме заболеваемостта и да взимаме конкретни и точни мерки. Направихме един план, предвиждаме да пуснем една анкета до всички родители, да видим каква е нагласата да пуснат своите деца на ясли и детски градини, направихме и алгоритъм и на базата на това, ще вземем решение. Ние си правим план, но не искаме да го обвързваме с някакви заповеди, защото заповедта значи сигурност. Да обявяваме нещо, което няма да изпълним, е най-малкото некоректно“, коментира министър Ананиев.

В детските градини няма да има големи групи, а в група най-много ще бъдат по 10-15 деца. Това било договорено с министър Красимир Вълчев. „Около 45% от родителите към момента не искат да пускат децата си в детската градина“, допълни той.

Една част поръчаните маски от Китай вече са тук, чакат се още два самолета. Припомняме, че те ще бъдат раздадени на хора, които нямат възможност да си закупят, както и на държавните служители, обясни министърът.

(Епицентър)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top