Вигенин: НС се превръща от върховна институция на републиката в институционален придатък на премиера

Вигенин: НС се превръща от върховна институция на републиката в институционален придатък на премиера

Водещи новини 0 Comment 6

Народното събрание се превръща от върховна институция на републиката в институционален придатък на министър-председателя. БСП няма да подкрепи проекта на решение за работата на Народното събрание. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин по време на дебата по проекта на решение за работата на Народното събрание по време на извънредно положение, предаде Агенция „Фокус“.

Вигенин изтъкна, че БСП и ПГ на „БСП за България“ не приема това и няма да го аплодира. „И ви уверяваме, че когато дойде моментът ще ви покажем как трябва да бъде и как трябва да работи едно уважавано Народно събрание“, заяви Вигенин.

Той поясни, че БСП няма да подкрепи проекта на решение за работата на Народното събрание.

„Сега търсите начин как отново да пуснете парламента, макар и само за няколко дни. Участвахме конструктивно в усилията да бъде намерен начин за безопасна работа в условията на епидемия, но днес няма да подкрепим решението, което е предложено. То дава относително приемлив механизъм за действие, но не решава двата фундаментални проблема, които ние отхвърляме.

Фактът, че потвърждава извънредния режим на работа с извънредни заседания, свикани от председателя на Народното събрание. Второ, потвърждава отказът от парламентарен контрол, какъвто би бил полезен.

И за двете нямате особени аргументи, особено що се отнася до второто. Няма никаква заплаха за министър и депутат в зала за 240 човека. Това решение не е свързано с безопасността и сигурността на народните представители, а е свързано с желанието да допринесете за пълния комфорт на правителството за периода на извънредното положение“, допълни още Вигенин.

Според него Народното събрание не е издържало теста. „В днес сме по-мразени отвсякога. В момент, когато стотици хиляди българи в предприятията продължават работа, ние затваряме. Вижте как работят касиерите в магазините , шофьорите в обществения транспорт, полицаите, с какво ние сме по-ценни, за да не продължим нашата работа. Да не говорим за лекарите и медицинския персонал като цяло, които с риск за здравето си продължават да са на предна линия“, обясни Вигенин.

По думите му в момент, когато хората са без доходи, народното събрание, наред с министри, членове на кабинет, президент по автоматичен механизъм увеличават заплатите си. „На всичкото отгоре в нашия случай без да работим или поне без да работим в нормалния режим“, обясни още Вигенин.

„Трупа се не просто омраза, а ярост срещу всички нас. Макар че отговорността е преди всичко ваша, ние не бихме искали да я носим, но сме принудени. Наясно сме, че днес и в понеделник са последните ни заседания за доста дълъг период напред. Правителството иска и сигурно ще получи пълна свобода до 13 май за времето на удълженото извънредно положение и второ да взима и харчи 10 млрд. заеми, както намери за добре“, допълни още Вигенин.

„Епицентър“

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top