Боян Чуков: На прага сме на радикална подмяна на елитите в Западна Европа и САЩ

Боян Чуков: На прага сме на радикална подмяна на елитите в Западна Европа и САЩ

Водещи новини, Свят 0 Comment 28

 

„Когато светът се справи с коранавируса, той вече няма да бъде същият. Просто ще имаме най-вероятно нов лидер в света. Това ще бъде Китай. Светът ще преосмисли понятието „свобода“,“ твърди експертът по международна сигурност

Боян Чуков, експерт по международна сигурност, в обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: Темата за коронавируса монополизира медиите и всичко, което ни се случва, вече сме склонни да го погледнем през нейната призма. В следващите минути ще говорим за геополитика, и по-точно как заплахата от коронавируса промени геополитическата мозайка. Поканих за анализ експерта по международна сигурност анализатора Боян Чуков. Г-н Чуков, как повлия коронавирусът върху геополитическа подредба на света и какви недъзи открои?

Боян Чуков: Не бих казал, че по принцип геополитическата подредба би трябва да бъде определена като хубава или лоша, а по-скоро тя винаги е в резултат на баланса на силите, които има в света. Тази надпревара, която има между великите сили и глобалните фактори. Коронавирусът би трябвало да го разглеждаме като нещо изключително сериозно, с което не би трябвало да си правим шега, но също така от политическа и геополитическа гледна точка като излезем от медицинските анализи, бихме могли да разглеждаме като много плътна завеса, която скрива тектонични промени, които стават зад тази завеса. Когато светът се справи с коронавируса, а това, както казват редица експерти, най-вече банки в света, би трябвало да стане във втората половина на тази година, светът няма да бъде същият. Просто ще имаме най-вероятно нов лидер в света. Това ще бъде Китай. Светът ще трябва да преосмисли понятието „свобода“, тъй като хората имат два подхода по отношение на понятието „свобода“. Първият е, че тя е безгранична и не би трябвало да се ограничава по какъв начин това, което разсъждават либералните демократи. И от другата страна – останалата част от света, която казва, че когато говорим за свобода, ние трябва ясно да очертаем границите на тази свобода.

Коронавирусът постави на изпитание тези два подхода към свободата. И ние в момента ставаме свидетели как Китай бавно, но започва да измества САЩ като държава, която се оформя като лидер в света. В момента ние наблюдаваме по какъв начин Pax Americana се разпада. Това, което ние наричахме доскоро „колективен Запад“ в лицето на НАТО, на Европейския съюз и на други подобни организации, бавно, но се разпада. Погледнете само по какъв начин еволюира Макрон, който няколко месеца говореше срещу националистите, говореше срещу традиционалистите, а в момента заявява, че нацията е единствената основа, на базата на която могат да се защитят правата на гражданите, в случая френските. Така че Китай все повече ще става пример, тъй като той показа на света по какъв начин може да се справи с една пандемия, каквато е в случая коронавирусът. Но и да успокоя донякъде слушателите, годишно от респираторни заболявания в света умират около 15 милиона човека. Около 300 хиляди са тези, които умират от пневмония или от грип. Така че засега все още цифрите по отношение на коронавируса не са толкова драматични в сравнение с други подобни пандемии. Проблемът обаче е, че не се знае след излекуването на даден човек, дали няма в последствие да останат някакви здравословни проблем.

Аз не съм лекар и съжалявам, че не мога компетентно да говоря с терминологията на лекаря, но има подозрения, че коронавирусът нанася щети върху имунната система на човека, и то това му остава за цял живот. А иначе, би трябвало да разглеждаме събитията и през призмата на това, какво става в САЩ. Битката за президентския пост в края на годината се е разгоряла напълно между демократите и републиканците. Но най-интересното и най-важното е, че Федералният резерв емитира 1.5 трилиона долара, които ги изхвърли, и се очаква да напечата още 2.5 в сговор с редица централни банки в Западна Европа и японската банка. Тоест, Федералният резерв излезе наяве като Централна банка на света, каквато играеше той до този момент. Сега тази роля отпада. Тя няма да може да продължи.

Големият конфликт между САЩ и Китай беше на 16 февруари 2020 година, когато китайците отказаха да предоставят стоки, реални стоки, които съществуват в реалния свят срещу доларите, които печата Федералния резерв. Китайците поискаха да им се плаща също с реални вещи, реални стоки, при което разбирате, че цялата предишна схема, която работеше, тя се срути. Това са големите промени, които стават в света в геополитически план. От друга страна виждате, че коронавирусът накара и Русия да промени редица постановки, които имаше още в началото на годината и в края на миналата година. Стана въпрос за нулиране на мандата на Путин, очакваше се по друг начин да се развият нещата, но влизайки в този изключително турбулентен период, Русия се нуждае в този момент от изключителна стабилност. И затова може би се наложи да се направят промените с президентските мандати.

От друга страна, главните медии някак си много пестеливо дават информация за някои доста важни неща, които също засягат коронавируса, но от идеологическа гледна точка не устройват либералните демокрации. На 28-и февруари Си Дзинпин поздрави лично Мигел Диас-Канел – това е президентът на Куба, тъй като 2018 година Куба построи в Китай лаборатория за производство на медикаменти, които успешно бяха използвани против коронавируса Ковид 19. Тоест, кубинците също имат донякъде дял в решаването на проблема в Китай. И се поставя въпроса – здравната система, която е изградена в Китай, тази, която например обръщам внимание е и във Виетнам – виетнамците също до момента се справят много добре с коронавируса, тя не е еквивалентна на тази, която имаме в САЩ, и във Великобритания, и Западна Европа. И се оказва на практика, че тези страни, като Китай, като Виетнам, като Корея и като Япония със своята система на здравеопазването са далеч по-успешни когато трябва да защитят здравето и живота на своите съграждани.

Водещ: Г-н Чуков, дали коронавирусът само моментно не изземва вниманието към Китай, а след отшумяването на пандемията картината в света обратно бавно, но сигурно ще се върне към познатите ни реалности?

Боян Чуков: Картината няма как да се върне към познатите реалности, тъй като производството в целия свят почти, голяма част от него е в Азия и най-вече в Китай. Финансовите потоци се управляват от бившите метрополии, например в Лондон, в САЩ – но там няма производство. И как ще стане отново това, след като предишната система с печатането на доларите не работи? Вижте какво става в САЩ. Между другото, беше публикуван в американската преса материал, в който са изкарани записки от съвещание в банката „Голдман Сакс“. Те са извадени тайно, без да разберат присъстващите. Там прогнозите не са никак утешителни за САЩ. И като имам предвид това, което е написано – сега нямам време да се спирам върху записките, защото те не са никак малки, но примерно в „Голдман Сакс“ очакват 50% от американците да се заразят от коронавирус. Това прави 150 милиона човека. Нали разбирате, че американската здравна система не може да ги поеме, и ще се получи задържане в икономическото развитие на САЩ. Няма как нещата да се върнат.

Просто светът, в който сме живели, би трябвало всички да го забравим и да се опитаме да си представим какво ще се случи, след като драмата с коронавируса приключи. Пак ви казвам, и Германия, и САЩ, и Великобритания няма да са същите страни, които бяха. Франция се опитва също да излезе от ситуацията, но за разлика от останалите ръководители може би Еманюел Макрон е малко по-откровен и казва малко повече от истината. А истината е, че се връщаме към някои стари постановки, които бяха отхвърлени именно от либералните демократи по отношение на нациите, по отношение на суверенитета. Защото на практика се оказва, че когато става дума за запазване здравето на своите съграждани, като че ли по-добре действат тези държави, в които има авторитарни ръководители, някъде даже ги наричат „комунистически диктатори“. Но така или иначе както виждате, комунистическият диктатор Си Дзинпин най-бързо успя да се справи с проблема „Коронавирус“ в целия свят. И, искаме, не искаме – развиващите се страни, тези от Африка и Азия, в един такъв момент ще гледат страната, която да им послужи за пример. А в случая за пример не може да им послужи нито една европейска голяма страна, нито САЩ. Пример за сега служи Китай.

Водещ: Защо западноевропейските държави на този етап се провалят в борбата с коронавируса?

Боян Чуков: По много проста причина – тези държави за съжаление повярваха в хипотезата, че настъпва края на историята. Управляващите елити бяха изцяло потопени в идеологията на либералния глобализъм, който общо взето имаше определен живот дотогава, докато не работеше схемата с печатането на долари от Федералния резерв. Сега, когато всичко това приключи, включително и западноевропейските страни, които васали бяха в системата на Pax Americana – те не могат да излязат от нея, и ще трябва навсякъде да сменят елитите. Затова аз считам, че ние сме на прага на много радикална подмяна на елитите не само в Западна Европа, но включително и в САЩ. Погледнете, на света настъпиха такива събития, които не сме наблюдавали до този момент в историята. Мека например никога не е била затваряна. Погледнете – папата изчезна, английската кралица изчезна. Виждате, че с коронавирус са заразени голяма част от елита, който виждаме и в Америка, и в Холивуд. Между другото, Холивуд го спират. Затварят се училища, спират всякакви мероприятия – футболни мачове, хокейни лиги, баскетболни лиги и т.н. Няма ход назад.

Ние ще излезем с много щети от тази криза, също не само в медицински смисъл, а с чисто психологическа травма, която след това ние ще трябва да преодолеем и да се пренастроим. Тези, които живеят с мисълта, че доброто старо време ще се върне, не са в час. Нищо няма да се върне – светът върви напред, лидери в света бавно стават други държави. И пак ви казвам, считам, че засега Китай се откроява релефно като водещата държава в света, тъй като Китай излезе от кризата, докато САЩ и Западна Европа, в това число и ние в България, тепърва влизаме в тази криза с коронавируса. Тепърва ние ще видим до каква степен нашата здравна система, нашето държавно устройство ще издържи на този стрес тест, тъй като основната задача е да се защити живота на нашите съграждани и съответно на европейците.

Водещ: При нас дойде по-късно този коронавирус, г-н Чуков, по-рано беше при Китай.

Боян Чуков: При нас пристигна доста по-късно. Но мен лично ме радва фактът, че в България навреме бяха взети мерки с това, с което разполагаме, разбира се, с тази здравна система, с която ние разполагаме. Но така или иначе и правителството, и останалите, които най-вече в лицето на ген. Мутафчийски, бързо се окопитиха и започнаха много стриктно да изпълняват програмата, която бяха набелязали, за да посрещнат това предизвикателство. Тук бих искал само да изкажа известно разочарование, тъй като реакцията на действията на правителството и на ген. Мутафчийски се приемат от част от българите с насмешка и с ирония, и някои от нашите съграждани се държат като футболни запалянковци. Нека да не забравяме, че ние се намираме във война срещу коронавируса.

Главнокомандващ нашата армия срещу коронавируса е ген. Мутафчийски. Не може по време на война да стоиш отзад, зад гърба му, да се хилиш иронично и да обиждаш. В момента е време всички да бъдем единни, да изпълняваме това, което властите са набелязали. И още един момент, който е много важен – справянето на Китай бързо с проблема „Коронавирус“ беше благодарение на това, че китайските частни фирми се включиха моментално в битката срещу заболяването. Големите фирми съвсем доброволно, без да бъдат подканвани, без да поставят каквито и да е условия започнаха да внасят в държавния бюджет огромни пари. Една от големите транспортни фирми на Китай още на 30-ти декември докара със своите самолети от Западна Европа страшно много медицински материал, лекарства и маски в Ухан, за да посрещнат първите необходимости там, на място.

Сега чувам, че някои български фирми вече са започнали да отпускат средства. Но според мен би трябвало държавата да помисли, най-вече частният бизнес също да се включи, всички наши лекари и медицински сестри, които са на първа линия в битката с коронавируса, да получат много сериозно допълнително материално възнаграждение. Ние не можем да се сравняваме с Китай, където медиците от Китай, благодарение на частния бизнес, който им беше отпуснал пари, получаваха по 25 хиляди лева месечно, за да се борят срещу коронавируса. При смърт се изплащаше съответно на семейство 250 хиляди лева, ако някой от медиците загине в тази битка. Така че няма да бъде неразумно, и ако бизнесът, който е по различните области, местният бизнес в областите в България без допълнителни приканвания също да се включи и да започне много активно да подпомага финансово здравните заведения. И по този начин това ще стане на територията на цялата наша страна.

Водещ: Г-н Чуков, на финала не мога да не ви попитам къде са световните организации: ООН, Европейски съюз, НАТО в тази битка?

Боян Чуков: За съжаление, НАТО, Европейският съюз, ООН, Световната здравна организация не издържаха на стрес теста. Европейският съюз се включи с огромно забавяне. За мен ще ви кажа, това не е някаква изненада, тъй като ако Европейският съюз работеше по начина, по който има претенции да работи, трябваше още веднага при събитията на гръцко-турската граница да изпрати не доброволци полицаи от Австрия, от Полша и не знам още откъде, но съвсем крехки полицейски подразделения, а да изпрати сериозни сили и от полиция, и от армия, които да застанат на гръцко-турската граница. Така че след като в един такъв критичен момент оставаяш един от своите съюзници сам, както е в случая Гърция, защо да очакваме, че след това когато имаме проблеми с коронавируса, те да бъдат по-различни?

Оказа се, че всеки се спасява поединично и всеки си гледа своите интереси. А пък за НАТО моето мнение е категорично – НАТО ако беше организация, която държи на своите страни-членки, и в чиито рамки има много мощни подразделения, много отдавна те можеха да се включат в битката с коронавируса. НАТО отдавна също трябваше да реагира, и вместо да изпращат войски в Италия за учението, което е – „Defender Europe-2020“, биха могли съвсем спокойно на цялата територия на Стария континент да включат експерти в областта на медицината и биологията, които са под пагон, да се борят срещу коронавируса. Но както виждате, това не се случва.

Цоня Събчева

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top