Le Monde: Мишустин беше още един трик от ръкава на Путин

Le Monde: Мишустин беше още един трик от ръкава на Путин

Водещи новини 0 Comment 4

Le Monde: Мишустин беше още един трик от ръкава на Путин

 

Руският вестник „Комерсант“ нарече случващото се в страната „януарската революция“, прелюдия към големи промени. Новината за конституционните реформи и неочакваната оставка на правителството на Дмитрий Медведев потвърди решителната роля на президента на Русия Владимир Путин на политическата сцена на страната, коментира френското издание Le Monde.

На преден план излезе ново лице – новият министър-председател Михаил Мишустин, чиято кандидатура беше одобрена по-рано от управляващата партия „Единна Русия“ и Държавната дума (парламентът), както и от президента. Този малко познат човек само за няколко часа зае видно място на шахматната дъска на руския лидер, за който се смята, че планира да остане на власт след края на четвъртия си и последен мандат през 2024 година.

Малко известен, но в никакъв случай и не и начинаещ на политическата сцена, Михаил Мишустин е шеф на Федералната данъчна служба в продължение на десет години, на който той посвети значителна част от кариерата си. Този московчанин и възпитаник на Московския машинен институт постъпва в държавната служба през 1998 г. като помощник на ръководителя на Държавната данъчна служба, а след това става заместник-министър по данъците и таксите.

През 2004 г. той оглавява Федералната данъчна агенция за недвижими имоти. Малко по-късно застава начело на Федералната агенция за управление на специални икономически зони, които са формирани за привличане на чуждестранни инвестиции. След кратка работа в частния сектор като директор на инвестиционния фонд на „UFG Asset Management“, той се завръща на държавна служба през 2010 г., където му е поверена задълбочената модернизация на данъчния отдел.

Като цяло той е типичен пример за „сив“ технократ, чиито резултати въпреки това бяха счетени за блестящи, а методите му – за ефективни.

„Той създаде най-добрата система за събиране на данъци в света“, твърди държавният телевизионен канал „Россия 24“, веднага след новината за назначаването му.

Дори и това да беше ненужна похвала, то все пак свидетелства за промени в администрацията, която дълго време работи изключително бавно и неефективно. В интервю пред „Комерсант“ от ноември 2019 г., Мишустин подчерта по-специално, че е успял да намали „данъчната разлика в ДДС“ (разликата между очакваните и реалните приходи) до 0,6% в Русия (в Европа тя е около 10%).

„Те вземат пример от Русия, те идват да учат при нас“, каза тогава той.

За да модернизира Федералната данъчна служба, Мишустин разчита на цифровите технологии, които също са приоритет за Владимир Путин. В края на 2018 г. неговият отдел обяви формирането („за повишаване на ефективността“) на централизирана база данни с руски граждани, която е достъпна за всички останали ведомства. Дали тогава той не създаде „Големия брат“ (Big Brother, който вижда всичко, препратка към книгата 1984 на Джордж Оруел)?

„Данъчните власти знаят повече за бизнеса и гражданите, отколкото можем да си представим. Мишустин разбира добре, че данните са всичко“, каза Кирил Никитин от бизнес асоциацията „Business Russia“.

През юли 2019 г. журналист на „Financial Times“, който дойде да интервюира Мишустин, беше изключително изненадан, когато след натискане само на няколко клавиша, настоящият премиер му каза цената на кафето в хотела му и дори времето, когато то е поръчано.

„Можем да видим всичко, което е купено навсякъде в Русия“, каза с усмивка Мишустин, който, според същото издание, почти е станал министър на цифровото развитие в страната през 2018 г. В очите на Владимир Путин всичко това е доказателство за кадърността на този човек, който дълго време остана в сянка.

Според „Forbes“, Мишустин е сред 100-те най-високоплатени руски държавни служители, като получава 23 милиона рубли (337 хил. евро) годишно. Съпругата му, за която има много малко информация, заема, според същата публикация, 9-то място сред най-високо платените служители с годишен доход от 160 млн рубли (2,3 млн. евро).

Мишустин става наследник на премиер, който изгуби цялото си великолепие. Оценките за руската подкрепа за бившия лидер Дмитрий Медведев, който беше на тази длъжност от 2012 г., варират между 30% и 38%. Според руснаците това е свързано със спада на доходите. Мишустин ще трябва да обърне тенденцията. В първите си изявления той спомена за връщане на „социалната справедливост“.

Спадът в доходите е основната причина за недоволството в Русия, което Путин добре осъзнава. Според статистическата агенция за руското публично мнение, 52% от руснаците смятат, че най-лошото за икономиката на страната все още предстои. Кремъл се цели в 5% икономически ръст вместо сегашните 1,2% (по данни на световната банка).

Слабият растеж и бавните реформи бяха две от основните критики срещу Медведев. Според вестник „Ведомости“, изпълнението на програмата на Путин и проектите му до 2024 г. ще падне върху Мишустин. И той ще трябва да ги изпълни, без да засяга плановете на държавния глава.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top