„Ханделсблат“: Защо Фолксваген избра Турция за своя нов завод?

„Ханделсблат“: Защо Фолксваген избра Турция за своя нов завод?

България, Теми 0 Comment 13

„Защо Фолксваген избра Турция?“

Под това заглавие немският „Ханделсблат“ публикува анализ на редактора си за Турция Озан Демиркан.

В текста се казва, че инвестицията на концерна предизвиква въодушевление в Турция и коментари като „Ние сме страна, в която отново се инвестира!“

България загуби състезанието, но с оглед на бъдещи инвестиции е добре да си отговори на въпроса защо. Какви бяха предимствата на Турция, какво привлича инвеститорите, въпреки политическите и икономическите колебания?

Част от отговорите предлага немското издание.

Изграждането на нов завод на VW в Турция направи решителна крачка напред. Автомобилният гигант създаде дъщерно дружество в западнотурската привинция Маниса.

В Търговския регистър фирмата е вписана с капитал от 150 милиона евро, съобщи говорителят на концерна във Волфсбург.

Предприятието бе необходимо и заради решението на VW да премине към е-мобилност в немските си центрове. Този в Цвикау вече е преобразуван, ще го последват Емден и Хановер. По тази причина концернът има нужда от нови капацитети за производството на Пасат и Шкода Супърб.

За Фолксваген заводът в Турция №123 в света. Концернът оперира в САЩ, Китай, Бразилия и редица други държави.

Турция е предизвикателство – положително и отрицателно.

В последните години страната процъфтява като място за инвестиции. През 1999 г. в Турция действат 4050 фирми на чужди инвеститори. Днес са 70 000. Всяка десета от тях е на немски инвеститор.

Условията за бизнес за тези фирми също са се подобрили според официални данни.

В индекса „Doing Business Index“ на Световната банка, един от индикаторите за условията за чуждите инвестиции в една страна, през 2007 г. Турция заема 91-о място, през 2015 година – 55-о място, а междувременно вече е на 43-та позиция.

Автомобилната индустрия е сред най-важните инвеститори. Това се дължи предимно на икономически либералната политика на правителството на ПСР под ръководството на Ердоган.

След като пое властта през 2003 г. Ердоган предприе редица реформи и премахна бюрократичните спънки.

За автопроизводител като Фолксваген страната е особено интересна.

В момента от петте най-големи производства в Турция четири са автопроизводители: Форд, Тойота, Рено и Фиат. Хюндай заема десетото място, Мерцедес – 12-о място.

Автомобилният доставчик Бош от десетилетия работи в страната, както и Сименс.

В почти всяка кола, която се движи по немските пътища, има части, произведени в Турция.

Изненадващо е всъщност, че Фолксваген едва сега дойде до идеята да построи свой завод в страната.

„Инфраструктурата в страната е отлична“, казва президентът на турската асоциация на автомобилните доставчици Taysad. Двата центъра на бранша са в районите Бурса и Маниса в Западна Турция. Двете провинции отскоро са свързани с нова автомагистрала.

Пазарът е многообещаващ.

82 милиона души, младо население и съседни страни, които се развиват по сходен начин. И други немски производители използват този потенциал. Например, Krone, производителят на полуремаркета. Той стъпи в Турция през 2016 г. и снабдява клиенти не само вътре в страната, но и в Етиопия. Стратегически удобното положение на Турция прави това и възможно, и изгодно.

Условията, които предлага страната звучат добре, само турският пазар може да причини главоболия на мениджърите от Фолфсбург. Това се дължи не на пазарните настроения на турците, а на тяхната покупателна способност.
Когато през август 2018 г. турската лира почти рухна, продажбите на коли паднаха наполовина. През юли тази година в Турция са продадени с 2/3 по-малко автомобили в сравнение със същия месец на предишната. Фолксваген продаде 77% по-малко автомобили, отколкото година по-рано.

Последните данни са обнадеждаващи: през септември продажбите на автомобили отново са се удвоили в сравнение с изключително слабия септември преди година. Въпреки това, за първите девет месеца на годината се отчита минус от 37%.

Перспективите са неясни. Това се дължи, разбира се, и на политиката на страната. Курсът на Анкара по отношение на икономиката и политиката е непостоянен. Заради валутната криза за няколко месеца лихвените проценти се повишиха с 24%, а инфлацията премина 25%. В същото време правителството повиши данъците върху автомобилите и върху други стоки. Търсенето беше задушено, страната изпадна в рецесия.

Сега властта обърна посоката, дава данъчни отстъпки и с указ понижава лихвите на държавните банки при кредити за автомобили. Изглежда икономиката бавно се възстановява. Песимистите се опасяват от по-нататъшно свиване на турската икономика, оптимистите се надяват на нов цикъл на растеж. Дали ще се случи едното или другото, по всичко личи, че Фолксваген скоро ще бъде част от него. Което и да е то.

(„Епицентър“)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top