Радев за договора Ф-16: Скрити и неуточнени разходи, промяна в клаузите на договора едностранно

Радев за договора Ф-16: Скрити и неуточнени разходи, промяна в клаузите на договора едностранно

Водещи новини 0 Comment 6

Модернизацията на българските военновъздушни сили е необходима стъпка за отбранителните способности на страната. Но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България. Затова се възползвах от конституционните си правомощия и наложих вето на закона за ратификация.

Това заяви президентът Радев в извънредно обръщения към нацията във връзка с договора за закупуване на самолетите ф-16.

,Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава парламента информира обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение цената от 2,200 млрд лева без ДДС при стопроцентово авансово плащане, а срокът за доставка на самолетите е най-рано след 4-5 години“, допълни президентът.

Радев посочи недостатъците на сделката: Скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща в последстнвие, данъци и такси, промяна в клаузите на договора едностранно.

Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи въвличат за десетилетия следващите напред българските правителства в значителни финансови задължения. Освен това разходите по придобиване, постигнати включително с емитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за навременно осигуряване на липсващите способности. Държа дебело да подчертая – не конкретния тип самолет сам по себе си, а липсата на реални способности определя авторитета и бъдещето на Военновъздушните сили и нашата евроатлантическа принадлежност“, заяви Румен Радев.

Поемането на пубрични разходи в страна с огромна бедност изисква максимална публичност.

Тези разходи не са нито на премиера, нито на министрите, а на българските граждани, каза той.

Радев подчерта, че всички подробности трябва да са ясни за гражданите, тъй като предстои страната ни да плати 2,2 милиарда лева без ДДС авансово и да очаква доставка на самолетите най-рано след 4-5 години. При това досега това, което ще получи страната ни, е орязан пакет въоръжение, оборудване и обучение на персонал, което ще ограничи способностите на машините.

Според президента, има заложени скрити разходи за инфраструктура, транспорт, въоръжение, данъци, такси и прочие, които ние тепърва ще плащаме отгоре на 2,2-та милиарда лева без ДДС. Освен това американската страна има право да променя клаузи в договора, без да се допитва до България.

Така страната ни поема задължения за скрити и неясни разходи, които ще се плащат десетилетия наред от нашите правителства.

Държавният глава зададе няколко въпроса, на които е абсолютно необходимо да бъде отговорено, преди да ратифицираме договорите:

– Кога ще придобием пълния необходим пакет – въоръжение, оборудване, обучение и услуги, които гарантират многофункционалността на самолетите F-16?

– Кога ще добием нужното за поддръжката на самолетите, което в противен случай би донесло допълнителни разходи и забавяне в ползването им?

– Кога ще имаме нужната инфраструктура, за да ги ползваме?

– Кога ще купим следващите 8 самолета?

– Кога ескадрилата ще е готова за бой всъщност?

– Кога и колко ще платим за всичко това?

Припомням на народните представители, че са положили клетва в действията си да се ръководят от интересите на народа. Затова се дължат на българите ясни отговори – до колко това се изпълнява и какви са реалните последствия от сключените договори, заяви Радев.

(„Епицентър“)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top