Путин пред Оливър Стоун: Руснаците и украинците са един народ

Путин пред Оливър Стоун: Руснаците и украинците са един народ

Водещи новини, Свят 0 Comment 15

 

Аз смятам, че руснаците и украинците са един народ. Това заявява руският президент Владимир Путин в ивтервю за американския режисьор Оливър Стоун. Пълният текст на интервюто бе публикуван на сайта на Кремъл.

„Когато тези земи, които днес са ядрото на Укрйна, са се присъединили към Русия, те са били само три области – Киевска, северните и южните области. Всички там са се чувствали като руснаци, защото в основата е била религиозната принадлежност. Всички те са били православни и са се наричали руснаци. Не са искали да бъдат част от католическия свят, към което ги е подтиквала Полша“, обяснява Путин.

„Разбира се, аз си давам сметка, че с времето идентичността на тази част от Русия се е определила по някакъв начин и хората имат право на това. Но в основата, в историята и религията, по броя на връзките, които при това са близки и родствени, по традициите – това е по своята същност е един свят“, убеден е президентът.

„Ние имаме много общи неща, които можем да използваме при едни интеграционни процеси, но днешните власти в Киев явно не искат това. Но аз мисля, че здравият смисъл ще възтържествува и в края на краищата ще стигнем до положението, за което казвам – сближаването е неизбежно“, категоричен е Путин.

Двамата с Оливър Стоун обсъждат и обвиненията срещу Русия за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Руският президент отново подчертава, че Москва не се е и опитвала да се намеси във вота.

Събеседниците стигат до общото мнение, че през последните две години светът е станал по-лошо място. Постянно се хвърлят обвинения без доказателства, отбелязва Стоун.

„Вие искате да ме върнете пак към изборите в САЩ. Това е огромна страна със своите собствени проблеми и представи за добро и зло. Там средната класа за последните години, при огромния ръст на благосъстоянието на управляващата класа и богатите не почувства никаква промяна към по-добро. И хората, които водеха кампанията на Тръмп, разбраха това и го използваха. И каквито и да са били наши блогъри, които са казвали мнението си, не биха могли да изиграят ключова рола в това, което се случи. Такива обвинения са просто глупост“, категоричен е Путин.

„А че нашите симпатии са били на негова страна, това е, защото той говореше, че трябва да се възстановят нормалните отношения с Русия. Кое тук е лошото? Разбира се, ние не можехме да не приветстваме такава позиция“, заключава Владимир Путин.

(Превод и редакция: Епицентър.БГ)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top