Антон Дончев: СТОЙТЕ ИЗПРАВЕНИ!

Антон Дончев: СТОЙТЕ ИЗПРАВЕНИ!

Водещи новини, Изкуство и Култура 0 Comment 21

Слово на акад. Антон Дончев на тържествата в Сопот по случай  169 години от рождението на Патриарха на българската литуратура Иван Вазов –

Казват, че 7-8 милиарда години природата се е мъчила да накара животното, което стъпва на четири крака, да се изправи на два.

Какво е това чудо – наведеш се наляво, наведеш се надясно, колко да се наведеш, как да се изправиш? Докато накрая човекът се е изправил.

Изправил се е Вазов. Неговата мярка, неговото изправено чело, неговата стойка, неговите думи звучат още по-силно и още по-страшно в нашето време, което се опитва да наведе човека и да му промени стойката. Ние, не само в България, в целия свят, започваме да се стремим към някаква стойка, която аз наричам горилска. Вгледайте в една горила – широките плещи, късите крака, наведена напред, и главата с чело към земята… Чуйте им говора! Горилите се бият по гърдите, за да покажат какви гръдни кошове имат, какви плещи имат нагоре.

Погледнете как световните лидери в момента се бият по гърдите и гърмят: И това можем и това имаме и ракети, и подводници имаме, всичко… И ние всички се навеждаме, навеждаме… И тогава чуваме думите на Вазов: Стойте изправени, толкова години човечеството се мъчеше да се изправи!

Ние се изправихме, изправихме се по времето, когато на гърба ни стояха товари с камъни. В едно страшно време се изправихме, но се изправихме, а вие днес се навеждате.
Вазов научи българите да стоят изправени. Той ще продължава да ги учи – как се люби Отечество, как се умира за Отечество. Как се прославят тия, който са умрели за Отечеството!

Бог да благослови Иван Вазов!

Да благослови генералите – Владимир и Георги Вазови, да благослови Кирил и Борис Вазови, и великата баба Съба!

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top