САЩ няма да обвинява основателя на WikiLeaks Асандж

САЩ няма да обвинява основателя на WikiLeaks Асандж

Свят 0 Comment 17

Източник: EPA/БГНЕС

От правосъдното министерство на САЩ решиха да не предявяват обвинение към основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж за неговата роля в публикациите на няколко свръхсекретни материали на ЦРУ, съобщи вестник Politico, позовавайки се на американски чиновници и осведомителни източници.

Това е и една малка победа за всички издания, журналисти и граждани, които излязоха в защита на свободата на словото, в защита на Джулиан Асанж.

Според Politico прокурорът не може да предяви нови обвинения срещу Асандж по няколко причини, сред които – недостатъчно време на правителството за времето на тяхното движение. Както е записано в   закона за екстрадиция – обвинение е необходимо да бъде издадено до 60 дни от момента на първите публикувани изречения от документите с висока секретност на ЦРУ.

Вестникът обръща внимание, че обсъжданите подобни дела в съда застрашават разпространението на още количества засекретени файлове на ЦРУ. Освен това, самото ЦРУ никога официално не е потвърждавало, че публикуваните документи са оригинални.

Съдът очаква от САЩ пълния пакет документи, който позволи да бъде прието решение за това разрешават ли освобождението на подсъдимия в САЩ.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top