Бащата на Джулиън Асанж Джон Шиптън апелира създателят на Уикилийкс да се върне в къщи

Бащата на Джулиън Асанж Джон Шиптън апелира създателят на Уикилийкс да се върне в къщи

Водещи новини, Свят 0 Comment 14


– За някои хора синът ви е герой, за други – престъпник. Вие сте татко му. Как се почувствахте когато гледахте как го изкарват от посолството преди две седмици?

Дж. Ш.: – О, беше мъчително. Страдах за него. Забелязах, че си е сресал косата. Не ми се видя много отслабнал след всички тези 18 месеца изолация и психически тормоз.

Мислите ли, че той страда сега заради благородна кауза или ако си сложите ръката на сърцето ви се струва, че вашият е направил грешен избор в живота, което го е довело до ужасното положение, в което се намира сега?

Дж. Ш.: Не, не мисля че изобщо става въпрос за това да се „поставиш в това ужасно положение“. Библиотеката на Уикилийкс съдържа три милиона записа за Съединените щати. Ненадмината библиотека е оказала влияние на формирането на 20 век. Как е организиран геополитическият свят, как е формиран и управляван и пренареждан, когато това е поставената цел.

– Да обсъдим и друга тема, Джон. Обсъдихме каузата, но какво ще кажеш за обвиненията в сексуално насилие, с което е много вероятно да се сблъска в Швеция. Има голяма вероятност да бъде екстрадиран именно там. Една от причините да се укрива в посолството на Еквадор е, защото не иска да бъде предаден на Швеция.

Дж. Ш.: Трябва да ви поправя тук, защото това е изключително невярно. От момента, в който разбра, че има такива обвинения, Джулиан непрекъснато предлага да бъде изслушан. Той дойде в Англия с разрешение на Главният прокурор Мериан Най. Веднага след като Джулиън замина, тя поиска гаранция. Джулиан намери подкрепа в посолството, защото му предложиха защита от екстрадиция в Съединените щати или която и да е друга страна. Нещо, което непрекъснато му беше отказвано. Постоянно му беше отказвано. О, забравих. През 2013 шведите искаха да се измъкнат. Написаха до Шведската прокуратура под ръководството на Мериан Най, че приключват разследването. Английската кралска прокуратура, под управлението на Пол Стаф, изпраща отговор, където се казва: „Няма да се измъкнете така лесно от този случай. Тук не става въпрос за проста екстрадация“. Всички тези имейли могат да се видят. Те са приложени в свидетелските показания на Стефан Мориц. Това не е добре.

– Казахте, че се гордеете със сина си. До сега ние всъщност не знаехме нищо за Вас. Защо решихте, че точно сега е времето да се застъпите за сина си и да поискате завръщането му в Австрлия?

Дж.Ш.: Защото Джулиан не може сам да се защити сега, така че сега ние, неговото семейство и приятели, трябва да го защитим.

– Какво мислите, Джон, че може да се случи, ако той бъде екстрадиран в Съединените щати?

Дж.Ш.: Мога да си представя, че те ще затворят Джулиан в единична килия и ще го държат изолиран от външния свят и ще казват на хората „Джулиан каза това или онова“, в зависимост какво е в услуга на политическата им позиция. И накрая ще му предложат сделка за „помилване“ като му кажат – ако се сметнете за виновен за някои от престъпленията, ще лежите само 40 години в затвора вместо 180 години.

– Нека оставим настрана всичко друго, в крайна сметка Вие сте неговият баща. Той е Вашият син. Някога изпадал ли сте в отчаяние, губил ли сте надежда за сина си?

Дж.Ш.: О, не. Ни най-малко. Дори и грам надежда не съм губил. Мога да го обясня със сентенцията, че „това е песимизъм, що се отнася до разума, но оптимизъм, що се отнася до вярата“.

-Как се чувства Джулиан?

Дж.Ш.: Нямам достъп все още до него. Връзките с него са прекъснати и е много трудно. Няма как да звъннете на тези хора от Белмарш. Това е затвор със строг режим.
– Доволен ли сте от това, че сега ситуациата стана динамична отново? Това, че този дълъг период на неизвестност и затвореност в посолството е приключил? Поне нещо започна да се случва? Нещо ще се промени?

Дж.Ш.: Мисля, че последните 18 месеца бяха почти непосилни, и че е добре да видя, че това приключи. Мисля, че добра метафора би било ако кажа: „Ако си на кораб, който корабрукушира и можеш да се добереш до брега, ще си много доволен, че си жив, дори и да нямаш никаква представа къде се намираш.“

– Вие сте много грижовен човек. Благодаря Ви.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top