Памела Андерсън и Кристин Храфнсон:- Трябва да спасим живота му!

Памела Андерсън и Кристин Храфнсон:- Трябва да спасим живота му!

Водещи новини, Свят 0 Comment 34

Акстрисата Памела Андерсън и главнидят редактр на Уикилийкс Кристин Храфнсон минути след първата си визита на 7 май 2019, вторник, в затвора Белмарш в Лондон, където вече месец е задържан Джулиан Асанж.

Кр.Хр.: И двамата сме твърде разчувствани след първата визита, която беше позволена на Джулиън, след едномесечен престой тук. За мен беше шок да видя приятеля си, интелектуалеца, издателя, журналиста, човекът, който промени журналистиката в световен мащаб, затворен в затвора с най-строг режим, пребиваващ 23 часа в килия и имащ право само на половин час на двора, ако времето позволява и половин час за всичко останало. Това не е правосъдие. Това е гадост. Някой подхвърли, че можете да разберете колко е цивилизовано едно общество като посетите затворите му. Аз заявявам от цялото си сърце, че тази визита не говори добре за това общество тук. Това трябва да се спре. Ще се борим. Трябва да ви кажа, че Джулиън Асанж е превит, но не е прекършен. Той е изключително жилав човек и ми се иска да помислите над това, че таква издръжливост обикновенно идва от това, че той знае, че е невинен.

П. А.: Изключително ми е трудно да видя Джулиън затворен тук. Това, което видяхме по пътя си към него беше шокиращо. Той не заслужава да бъде в затвор със строг решим. Той никога не е извършвал насилие. Той е невинен човек. Той няма никакъв достъп до библиотека, компютър, каквато и да е информация. Всъщност нищо не му е разрешено. Не му е разрешено да говори с децата си. Вашата подкрепа е изключително важна. Набирането на средства е изключително важно. Той има нужда от тази подкрепа. Това би оказало влияние на процеса. Той е изключителен човек. Аз го обичам. Не бих могла и да си представя през какво минава сега. И да го видя така… Радвам се, че успях да го видя, но това тук е просто… това не е правосъдие. Това е шок. Не му е било позволено да излезе от килията си един месец. Очевидно ще бъде дълга борба. Той има нужда от нашата подкрепа. Нека всеки направи каквото му е по силите. Пишете му. Дайте му кураж. Той ще оцени всеки жест. Ние знаем, че хората му пишат, въпреки че все още нищо не е достигнало до него. Ще отнеме време, докато му разрешат каквато и да е комуникация. Много е трудно. Ние просто трябва да продължим да се борим. Това не е честно. Той жертва толкова много да изкара истината на светло и тя да достигне до нас, защото всички ние заслужаваме да знаем истината. Това е всичко, което мога да кажа. Извинявам се. Чувствам се ужасно. Просто ми се повръща.

Кр.Хр.: Да не забравяме, че дори докато е бил толкова години отделен в Посолството на Еквадор и особено през последната година, когато е измъчван всеки ден, се е правило всичко възможно да направят живота му ужасен. Това ясно личи и от появяването му в съда. Много е отслабнал, но духът му е силен и това е най-важното. Говорихме си около час. Казахме му, че имаме чувство, че нараства обществената подкрепа за него и това му даде кураж. Това му вля сила. Какво означава да си в затвора Белмарш, за когото и да е и особено ако си тук, защото друга страна иска екстрадицията ти заради упражняване на журналистическата професия. Това е безобразие.

П.А.: Тук сме, за да спасим живота му. Толкова е сериозно.

Кр.Хр.: Това е въпрос на живот и смърт. Толкова е сериозно.

(Бележка на преводача: Вгледайте се в лицето на Памела Андерсен – то казва всичко!)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top