Ангела Меркел: Европейската комисия вече не може да спре „Северен поток-2

Ангела Меркел: Европейската комисия вече не може да спре „Северен поток-2

Свят 0 Comment 10

Европейският съюз трябва да натрупа „политическа сила, съизмерима с нашите икономически възможности“, за да действа независимо от големите сили“, категорична е тя

Според канцлера на ФРГ Ангела Меркел Европейската комисия вече не е в състояние да спре изпълнението на проекта за газопровода „Северен поток-2“, съобщава германското икономическо издание „Ханделсбат“.

„До голяма степен проектът е одобрен“, подчертава Меркел в рамките на дискусия за външната политика.

„ЕК има възможности за противопоставяне на новия газопровод. Но не може да го възпрепятства“, категорична е канцлерът на Германия.

„Сърцевината“ е Украйна. Тя „трябва да остане транзитна страна – въпреки „Северен поток-2“, уверява Меркел. Според нея това вече е обещано на новия държавен глава на Украйна Владимир Зеленский и е било отбелязано и пред руския президент Владимир Путин.

Меркел добавя, че „Северен поток-2“ не е само германски проект, тъй като френски, австрийски и холандски компании също участват в изграждането на газопровода.

В бъдеще Германия възнамерява да разнообрази доставките на газ и ще изгради съоръжения за съхранение на втечнен природен газ. Сега обаче се нуждае от „Северен поток-2“ заради намаления внос на газ от Норвегия и Холандия.

Австрийският президент Александър Ван дер Белен заяви вчера след среща с руския си колега Владимир Путин, че австрийската компания OMV не възнамерява да се оттегли от руския газов проект „Северен поток -2“ въпреки заплахите със санкции на САЩ.

Строящият се в момента „Северен поток-2“ е разширение на вече действащия „Северен поток“, който пренася газ от Русия пряко до Германия по дъното на Балтийско море.

Според Украйна газопроводът, който намалява нуждата на Русия да пренася газ през украинска територия, противоречи на усилията на ЕС да окаже натиск върху Москва за прекратяване на конфликта в Източна Украйна.

Ангела Меркел заявява, че Европа трябва да промени позицията си, за да посрещне предизвикателствата, поставени от трите ѝ основни глобални конкуренти – Китай, Русия и САЩ.

„Те – Китай, Русия и Съединените щати, ни принуждават да търсим общи позиции отново и отново. Често е трудно, като се имат предвид различните ни интереси. Но ние правим това – достатъчно е да припомним, например, нашата политика по отношение на конфликта в Украйна“, казва Меркел.

Европейският съюз трябва да натрупа „политическа сила, съизмерима с нашите икономически възможности“, за да действа независимо от големите сили“, категорична е канцлерът на Германия.

Канцлерът сочи като пример действията на Европа по договора за ограничаване на ядрената програма на Иран, от който американският президент Доналд Тръмп извади страната си, наричайки споразумението с Техеран „ужасна едностранна сделка, която никога не би трябвало да бъде сключена“.

„Германия и нейните съюзници, включително Великобритания, разработват нова платежна система, която ще позволи на техните компании да заобикалят американските санкции срещу Техеран”, пише в този контекст в. „Таймс“.

„Германия, Франция и Обединеното кралство имат различен подход към иранското споразумение, отколкото САЩ”, казва Меркел, добавяйки, че в тази ситуация „въпреки всички наши различия в други области, Европа споделя интереси с Русия и Китай”.

„Много хора се притесняват за Европа, включително и аз,“ казва още германският канцлер. „Това означава, че се чувствам още по-задължена да се присъединя към другите, за да има Европа бъдеще”, посочва тя.

„Интервюто с Меркел е взето в един важен момент – вече 14 години тя е на канцлерския пост. Нейната партия – Християндемократическият съюз – напоследък губи позиции, въпреки че някои смятат, че Меркел е доста популярна и може да остане на поста си до края на четвъртия мандат до 2021 г.”, коментира изявленията на Меркел британският „Гардиън“.

(„Епицентър“)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top