„Не си и помисляйте  да вдигате ръка срещу правителството!“   Ще бъде ли съден за шпионаж Джулиън Асанж?

„Не си и помисляйте  да вдигате ръка срещу правителството!“ Ще бъде ли съден за шпионаж Джулиън Асанж?

Водещи новини, Свят 0 Comment 5

-Разговор на Джеси Вентура с продуцента Бриджида Сантос.-

-Днес обсъждаме арестуването на създателят на Уикилийкс – Джулиан Асанж и ерозията на свободата на пресата.
Създателят на Уикилийкс Джулиън Асанж беше арестуван и изведен от посолството на Еквадор в Лондон по нареждане на Съединените Щати. Асанж бе в посолството на Еквадор от 2012 година, когато му беше предоставено убежище. През април тази година Еквадор оттегли протекцията си и даде възможност на британските служби да го арестуват, основавайки се на постановлението на Америка за есктрадация. В момента Асанж е обвинен в Америка за проникване в компютърната система, което се наказва с до 5 години затвор. Допълнителни обвинения, обаче, биха могли и по всяка вероятност ще бъдат добавени. Американското правителство ще трябва да докаже, че информацията, изтекла през Уикилийкс, е неточна. Джеси, въпреки, че правителството твърди, че този случай е за проникване в компютърната система, всъщност това е война за истината, нали?
Дж.В.: Абсолютно. Това е война срещу информаторите. Това, което правят в момента, е стандартната им оперативна процедура срещу всеки, който разобличава престъпленията на Съединените щати във войните или каквито и да било други подлости, които те извършват. И кого арестуват? Информаторите. Джулиън не е първият. Вижте Джон Кириаку от ЦРУ. Той разкри мъченията, които ЦРУ прилага, защото не беше съгласен с тях. И какво се случи с него? Отиде в затвора, а една от мъчителките сега е шеф на ЦРУ. Тя беше повишена заради мъченията. Това е класически пример за това как процедира правителството. Те предупреждават: да не сте си и помислили да разобличавате правителството на Съединените щати за престъпленията, които извършва, защото това ще ви се случи.
Репортерите обърнаха внимание, че Обвинителният акт не съдържа никаква нова информация. Обвинителният акт е същият, като акта от 2011 – съдържа обвинението за проникване в компютърната система. Въпреки това много от корпоративните медии отразяват неточно съдържанието на Обвинителния акт, който между другото всеки може да прочете онлайн. Репортерите, който денонощно разкриват истината, вършат чудесна работа и се стараят да разкрият всяка дезинформация. Една от последните неточности, която те разкриха е, че Асанж е помогнал на Челси Менинг да проникне в компютърната система, до която тя изобщо не е имала достъп. Но това не се съдържа в Обвинителният акт. В него Асанж е обвинен в това, че се е опитал да помогне на Менинг да влезе в компютърната система на Министерството на отбраната под различно име, така че анонимно да може да свали документи от висок обществен интерес и да ги предаде на Уикилийкс. Отразяващите журналисти написаха: „Обвинението се стреми да криминализира това, което не само че е разрешено на журналистите, но всъщност се очаква от тях да правят – да не издават източницете си на информация. Журналистите от целият свят са подложени на голяма опасност от тези безпрецедентни криминални обвинения.“ Джеси, съгласен ли си с това или не си съгласен?
Дж.В.: Съгласен съм. Те би трябвало да са възмутени. Американските журналисти би трябвало да са възмутени. Виждам обаче, че не са. Защо? Ще ви кажа защо. Защото основните най-големи медии тук, в Съединените щати, се контролират от Правителството. Можем, ако искаме можем да се върнем чак до войната в Ирак през далечната 2003 г., когато на Джеси Вентура, който беше против войната, не бе позволен достъп до MSNBC. Същото се случи и с Фил Донаху, който водеше най-гледаното шоу по MSNBC по това време, което спряха, защото той също беше против войната в Ирак. Това ясно показва, че Правителството контролира медиите в Съединените американски щати. На тях им е позволено да говорят и показват само онова, което им е разрешено от Правителството. Това е изключително опасно. Преди войната в Ирак това беше нечувано, но след нея е стандартна оперативна процедура. Това би трябвало да възмути медиите, защото ако наказват репортерите за това, че си вършат работата, как точно те биха си вършили работата, заплашени със затвор за това.
Това обвинение загробва журналистиката и свободата на печата, защото до ден днешен нито един журналист или репортер никога не е бил обвиняван в шпионаж в Съединените щати за това, че си е вършил работата. Законът забранява разкриването на държавни тайни от неоторизирани лица, които биха били заплаха за националната сигурност. За сега трябва да отбележим, че Асанж не е обвинен в шпионаж, но има огромна вероятност това да се случи в бъдеще. Ако се случи – това ще е изключително опасен прецедент. Вие какво мислите за вероятността Асанж да пъде подведен под отговорност за шпионаж? Прави ли са хората да са обезпокоени?
Дж. В.: Абсолютно. Аз напълно очаквам той да бъде подведен под такава отговорност. Мисля, че точно такъв импровизиран незаконен съд ще му спретнат. Джулиан Асанж няма да получи справедливо правосъдие в Съединените щати. Можете да бъдете сигурни в това. Толкова много лоши неща разкри той за тях. Нашите медии изобщо няма да го подкрепят. Напротив. Ще го преследват. Погледнете само колко неща разкри той на публиката. Ще го сравня с Лий Камп. Хората гледаха последното му предаване, когато той сравнява всичко, което Асанж е разкрил с това, което му се е случило и как тези, които би трябвало да бъдат тикнати в затвора за престъпленията си вместо това биват повишавани. Това, което ни очаква няма да бъде никак лицеприятно.
-.Обвинителният акт предизвива разногласия, защото Джулиън Асанж е спорна фигура. В отговор на новините съоснователя Глен Грийнуолт написа в Туитър: „Ироничното в радостта на демократите от ареста на Асанж е, че Министерството на правосъдието по време на правителството на Обама обяви, че това няма как да се случи без да се застраши свободата на медиите, докато в същото време това беше приоритет още от началото на най-реакционните представители (Помпео, Сешън) в правителството на Тръмп.“ Какво е Вашето мнение относно това, че демократите подкрепят арестуването на Асанж.
Дж.В.: Демократите подрепят това. Да. Защо? Те са заедно с републиканците в тази сделка, защото са в едно и също блато. Защото той какво разкри? Това е класика. Това се нарича: Обийте вестоносеца и забравете за вестта. Той разкри, че през 2016 победата на Демократите беше предопределена. Бърни Сандърс нямаше никакъв шанс. Тя беше предопределена за Хилъри Клинтън. Не смятате ли, че американският народ няма право да знае това? Това, че всичко е предопределено и всъщност вотът на хората не значи нищо, че елитът ще избере кандидат вместо тях и че гласуването е просто страничен ефект, че елитът в Демократическата партия прави избора вместо хората. Това е престъпление! Затова демократите искат да го тикнат в затвора, защото той разкри корупцията в Демократическата партия точно пред изборите и те нямаха никакъв шанс освен да обвинят Русия в намеса в изборите. Недостатъчно дори е казано. Институтът Карнеги Мелън направиха огромно проучване и откриха, че за периода от 1948 до 2010 Съединените щати са се намесили в 81 избори на 45 страни. Десет години се мълчи за това… Ако говорим за намеса, то те са затънали до гуша в тази мръсотията.
-Нека сега поговорим малко за Тръмп. По време на предизборната си кампания той хвалеше Уикилийкс, казваше че харесва Джулиън Асанж. Мислите ли, че сега се извърта и се опитва да докаже, че не е заговорничил с Руското правителство като преследва Асанж, въпреки, че този случай е дори от преди изборите през 2016? Това ли е, което се случва в момента?
Дж.В.: Ще ви кажа. То е заради нещо, не е току-така. Те го искат. Искат му главата. Това е правителството на Съединените щати. Няма значение кой е президента. Пак ще кажа – това е послание към всички. То казва: „И през ум да не ви минава да разкривате наши тайни, защото ако го направите вие ще сте този, който ще страда, не ние.“
-Преди няколко седмици в предаването говорихме за арестуването на Челси Менинг и връзката му с този случай. Повече от месец вече тя е в затвора, за това че отказва да даде показания пред Върховния съд по разследването на Уиилийкс. Сега, когато Асанж е официално обвинен, показанията й стават излишни, защото вече е давала показания през 2010 г. Вие защо не мислите, че тя трябва да се чувства облекчена сега?
Дж.В.: Това е същото. Това е същият случай. Тя беше вестоносеца. Тя показа този филм с автоматчиците от хеликоптера, които изпотрепаха толкова невинни хора, включително двама репортери на Ройтерс. Логично би било те  да застанат на нейна страна, защото дадоха две жертви. Но не. Най-важното е да осъдим вестоносеца. Това е проблемът на Челси Менинг. Тя е вестоносеца. Това е същото послание, за което говорих преди малко, за всички вестоносци, така че и през ум да не им мине повече да правят това.
-Джеси, как мислиш, че това ще се отрази за в бъдеще на разкриването на тайни? Мислиш ли, че това ще амбицира хората да продължат и дори умножат разкритията, за да покажат, че е тяхно право да разкрият престъпленията на правителството или мислиш, че ще се уплашат и ще си траят?
Дж.В.: Аз мисля, че ще се уплашат и ще си траят. Правителството ще постигне това, което иска да постигне, защото всички, които разкриват престъпленията им, ще знаят, че няма значение от това, че казват истината Чукът ще се стовари върху техните глави и те ще отидат в затвора. На тях ще им бъде лепнат етикета „лошите“ накрая. Мисля си, че това решение е взето съвместно от демократите и републиканците и посланието, което те изпращат е „Не си и помисляйте  да вдигате ръка срещу правителството!“

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top