Главният прокурор изисква от ДАНС пълна информация за офшорни сметки на хора от властта

Главният прокурор изисква от ДАНС пълна информация за офшорни сметки на хора от властта

Водещи новини 0 Comment 3

От прокуратурата съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е изискал от ръковдството ДАНС цялата налична информация, включително от финансовото разузнаване, относно банкови сметки в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред.

Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата, както лично, така и чрез свързани или подставени лица.

Както е известно в неделя, от Асеновград, президентът Румен Радев призова за проверки на офшорните сметки: „Както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните, и офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица“. „Апартаментгейт“ е само началото, каза президентът. „Това е „вододел, който ще покаже накъде ще върви държавата. Трябват разкрития, присъди, конфискация, връщане на парите“.

Преди началото на „Апартааментгейт“ и проф. Радулов предупреди: „През последните десет години тук излизаха информации за огромни бази данни за офшорни сметки къде ли не и на кого ли не… Много е важна обаче причината, поради която хората си влагат средствата в офшорни сметки.Офшорните компании не са забранени. Много американски икономисти са казвали, че няма нищо престъпно и дори – нищо неморално в това да се стремиш да избегнеш по законов път плащането на повече данъци.
Работата е там, че нашите собственици на офшорни сметки не са ги направили, за да укриват данъци. Те са ги направили, за да укриват необяснимо и гигантско богатство.“

В кратки срокове ще направим проверката по искането на главния прокурор за предоставяне на информация за лица на висши служебни длъжности –  каза пред журналисти председателят ДАНС Димитър Георгиев,

Да видим! Ще се разкрие ли истинската картина, или ще е поредния пред и след изборен политически блъв.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Back to Top